Shop menü

ÚJABB BEVÉTELI FORRÁST AKNÁZHAT KI MINDEN EDDIGINÉL AKTÍVABBAN A HUAWEI

A vállalat az Oppóval közösen egy szabadalmi megállapodást írt alá, amiről szűkszavú tájékoztatást adott ki, de ennek nagy jelentősége lehet a jövőre nézve.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Újabb bevételi forrást aknázhat ki minden eddiginél aktívabban a Huawei

Az Oppo és a Huawei a kínai mobilpiac jelentős szereplője, most keresztlicence megállapodást írtak alá. Noha a Huawei mostanra nagyon a háttérbe szorult még a hazájában is, az kétségtelen, hogy a cég olyan mennyiségű tudást halmozott fel az évek alatt, amivel talán egyik konkurense sem rendelkezik. Most pedig a bejegyzett szabadalmakat igyekszik pénzé tenni.

Teljesen bevett gyakorlat az, hogy egy vállalat megosztja a szabadalmait egy másik céggel, ha cserébe a partnere is megfelelő javakkal áll elő. Nem tudni, hogy az Oppo és a Huawei kapcsolatában pontosan milyen üzlet köttetett, de nagy valószínűség szerint arról van szó, hogy a Huawei ilyen módon igyekezik növelni a bevételeit, szóval tekintélyes összegre válthatta be a szellemi tulajdonokat.

Galéria megnyitása

Nagyon rövid hivatalos tájékoztatást kaptunk arról, hogy a Huawei és az Oppo globális keresztlicenc szerződést írt alá. Azt lehet biztosan tudni, hogy az egyezség lefed alapvető hálózati szabványokkal kapcsolatos leírásokat, beleértve az 5G-t is.

„Több mint 20 év folyamatos innováció során a Huawei nagy értékű szabadalmi portfóliót épített ki a globális piac olyan területein, mint az 5G, a Wi-Fi és az audio/video kodekek” – mondta Alan Fan, a Huawei szellemi tulajdonokért felelő részlegének vezetője. „Nagy örömünkre szolgál, hogy keresztengedélyezési megállapodást kötöttünk az OPPO-val. A szellemi tulajdon értékének kölcsönös elismerése a vállalatok között, jelentős lépés az innováció és a kutatás egészséges körforgásának fenntartásában. Ez lehetővé teszi iparágunk számára, hogy továbbra is innovatív legyen, és versenyképesebb termékeket és szolgáltatásokat nyújtson a fogyasztóknak.”

A Huawei nyilatkozata erőteljesen azt sugallja, hogy a cég beletörődött a sorsába, de szeretné azt a hatalmas tudást – ami a szabadalmakban van – átadni egy olyan vállalat számára, aki képes lesz ezeket a szellemi tulajdonokat a jövőben kamatoztatni. Az Oppo versenyképesebb termékeket alkothat majd a Huawei szabadalmait használva, így tovább erősödhet, és a jövőben adott esetben még többet fizethet majd a szabadalmakért cserébe.

Alan Fan külön említette azt is, hogy a Huawei a multimédiás fronton is sok szabadalmat birtokol, ami alapján arra lehet következtetni, hogy a mostani megállapodás talán ilyen szellemi tulajdonokat is lefed. Az Oppo szabadalmi vezére, Adler Feng azt mondta, hogy megtiszteltetésnek veszik, hogy a Huawei-jel egy egyenértékű licencmegállapodást tudtak tető alá hozni, és olyan megállapodást ütöttek nyélbe, amivel mindkét oldal nyer.

Galéria megnyitása

A Huawei egyébként a világ egyik legnagyobb szabadalmi portfolióján ül. Nincs pontos adat arról, hogy mennyi bejegyzett szellemi tulajdona szerepel a neve mellett, de több mint 100 ezer leírásól beszélhetünk. A hat számjegyben mérhető mennyiséget 2020-ban lépte ár a portfóliója. 2021-ben pedig már 20 milliárd dollárt költöttek a vállalatnál kutatás és fejlesztésre. És mivel a saját termékeinél a technológiai megoldásokat egyre kisebb sikerrel tudja kamatoztatni, így juthatott arra a döntésre, hogy elkezd licencszerződéseket kialakítani más gyártókkal.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére