Újabb 8 TB-os merevlemezek a Seagate-től

A Seagate három újabb 8 TB-os merevlemezt mutatott be, amelyek az üzleti felhasználókat veszik célba.

Újabb 8 TB-os merevlemezek a Seagate-től

A Seagate nem is olyan régen elsőként dobott piacra költséghatékony 8 TB-os asztali merevlemezt, most pedig új termékekkel jelentkezik a gyártó, méghozzá szám szerint hárommal. A korábban piacra dobott Archive HDD v2 névre keresztelt termék SMR (Shingled Magnetic Recording) technológiát használt, teljesítménye miatt pedig leginkább a "hideg adatokkal" dolgozó üzleti konfigurációk szegmensét vette célba. A nagymennyiségű archivált adat tárolására alkalmas újdonság 8 TB-os adattároló kapacitását hat darab 1,33 TB-os HDD korong biztosította, amelyek az SMR eljárásnak köszönhetik hatalmas adatsűrűségüket. A piacon a Seagate mellett egyedül a HGST kínál 8 TB-os merevlemezt, igaz, az Ultrastar He8-as modell hat helyett hét HDD koronggal dolgozik, háza pedig légmentesen le van zárva és fel van töltve héliummal.

A Seagate az említett első fecske mellé hamarosan három új 8 TB-os merevlemezt is piacra dob: ezek az Enterprise Capacity 3.5 HHD v5, az Enterprise NAS HDD és a Kinetic HDD sorozatban kapnak helyet. Az eltérő felhasználási területeket megcélzó újdonságok esetében közös tulajdonság, hogy mindannyian üzleti környezetben találhatják meg a helyüket, adattároló kapacitásuk pedig egységesen 8 TB.

Forrás: AnandTech

Az Enterprise Capacity 3.5 HDD v5 családba érkező 8 TB-os újdonság nem SMR, hanem tradicionális PMR (Perpendicular Magnetic Recording) technológiára támaszkodik, és leginkább a szerverek szegmensében találhat magának helyet, ahol webszerver, e-mail szerver, adattároló szerver, illetve SMB szerver részét képezheti. A PMR eljárás ellenére ez a modell is 1,33 TB-os HDD korongokat alkalmaz, amelyekből összesen hat lapul a fedélzetén – jól látható hát, hogy adatsűrűség tekintetében PMR fronton is történt némi előrelépés a riválisok megoldásaihoz képest. A szóban forgó merevlemez 256 MB-nyi gyorsítótárat kapott, és az előző generációs Enterprise Capacity 3.5 HDD v4 sorozat tagjaihoz képest akár több, mint 100%-kal jobb véletlenszerű írási- és olvasási teljesítmény felmutatására is képes. Csatolófelület tekintetében SATA 6 Gbps-os és SAS 12 Gbps-os változatok közül lehet majd választani, amelyek a Seagate RAID Rebuild szolgáltatását is támogatják. Mivel üzleti környezetbe szánt termékről van szó, így SED, azaz öntitkosító funkcióval ellátott példány is rendelkezésre áll majd. A HDD korongok ennél a modellnél percenként 7200 fordulatot tesznek meg.

Az Enterprise Capacity 3.5 HDD v5 sorozat esetében extraként hirtelen áramszünettel szembeni védelem is érkezik, ami a viszonylag nagy méretű gyorsítótár miatt szükséges, plusz PowerBalance szolgáltatással is kiegészül a repertoár. Utóbbi opcionálisan lehetővé teszi, hogy némi teljesítmény feláldozásáért cserébe kisebb fogyasztás mellett üzemeljen a HDD. Persze utóbbi szolgáltatás aktiválásához firmware alapú beavatkozásra is szükség van, ami csak és kizárólag az OEM partnerek számára lesz opció, a kisebb volumenben vásárlók számára nem.

Forrás: AnandTech

Az Enterprise NAS HDD sorozat szintén 8 TB-os taggal bővül. Ennek a családnak a tagjai a közepes- és nagyvállalatokat veszik célba, ahol az adott konfigurációnak 24x7 rendszerben kell megbízhatóan, jó teljesítménnyel működnie. Alapok tekintetében ezek az adattárolók is PMR technológiára támaszkodnak, HDD korongból összesen hatot tartalmaznak, egyenként 1,33 TB-os adattároló kapacitással, az adott rendszerhez pedig SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódnak. Ezek a merevlemezek középkategóriás NAS-okban, RAID alapú rendszerekben, illetve felhő alapú szolgáltatásokat biztosító rendszerekben kaphatnak helyet, amelyekben tornyonként vagy rekeszenként 1-16 ilyen merevlemez foglalhat helyet. Az Enterprise NAS HDD sorozat tagjaihoz kérhető az opcionális ötéves Rescue Data Recovery névre keresztelt adatmentő szolgáltatás is. Mivel NAS-okba szánt termékekről van szó, a RAID optimalizáció ezúttal is elmaradhatatlan "tartozék". Ezeknél az adattárolóknál a HDD korongok egyébként percenként 5900 fordulatot tesznek meg.

Forrás: AnandTech

A fentiek mellett a Kinetic HDD sorozatba is érkezik egy 8 TB-os modell, amely már nem PMR, hanem SMR alapra támaszkodik. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Kinetic HDD sorozat tagjai SATA-szerű csatolófelületet használnak, ami két darab Ethernet linket biztosít az adott adattároló számára. Az Ethernet kapcsolat 2 x 1 Gbps-os vagy 2 x 2,5 Gbps-os sávszélességet kínálhat. Az újdonságok előnye, hogy önállóan, NAS szerver nélkül is képesek a helyi hálózatra kapcsolódni.

Forrás: AnandTech

A gyártó az Enterprise Capacity 3.5 HDD v5-ös és az Enterprise NAS HDD sorozatot erősítő 8 TB-os merevlemezeket még idén októberben piacra dobja. November folyamán megjelenik a Kinetic OneStor névre keresztelt újdonság is, ami nem más, mint egy 5U formátumú, 84 adattárolót fogadó torony. A Kinetic HDD sorozat 8 TB-os tagja majd csak a következő év januárjában rajtolhat el.

Arról egyelőre nincs információ, hogy az egyes újdonságok pontosan mennyibe kerülnek majd. A fentebb említett 8 TB-os Archive HDD már kapható, ára 77 000 forint körül mozog.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward