Újabb 8 GB-os Radeonok érkeztek

A Club3D, a PowerColor és a Sapphire 8 GB-os R9 290X sorozatú videokártyái is elkészültek.

Újabb 8 GB-os Radeonok érkeztek

Az MSI után három másik gyártó, a Club 3D, a PowerColor és a Sapphire is bemutatta 8 GB-nyi GDDR5-ös VRAM-mal ellátott Radeon R9 290X sorozatú videokártyáit, amelyek érkezésére napok óta számíthatunk. Vegyük is sorra a kínálatot!

A Club3D terméke

A vállalat egy Radeon R9 290X royalAce videokártyával rukkolt elő, amely egyedi hűtéssel, gyári tuninggal és a referenciánál kétszer több fedélzeti memóriával büszkélkedhet. A fedélzeten egy háromslotos, háromventilátoros videokártya hűtő teljesít szolgálatot, amely 5 darab hőcsővel vezeti el a melegedő komponensek által termelt hőt az alumínium lamellákhoz. A hűtőtömb felett három darab ventilátor található, amelyek nem csak hatékonyabban, de halkabban is dolgoznak, mint a referencia megoldás.

A hűtőtömb alatt egy Hawaii XT GPU lapul a maga 2816 stream egységével, 512-bites adatsínjére pedig 8 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriát aggattak. A GPU 1030 MHz-en, a VRAM pedig 5,5 GHz-es effektív órajelen dolgozik. Extraként dupla BIOS is rendelkezésre áll, a videó kimenetek között pedig két dual-link DVI-D, egy DisplayPort és egy HDMI csatlakozó lapul.

A PowerColor újdonsága

A PowerColor a Radeon R9 290X PCS+ 8 GB-os változatát mutatta be, amely egyedi hűtést és némi gyári tuningot is bevet a siker érdekében. A melegedő komponensek felett egy PCS+ fantázianevű, háromslotos felépítésű videokártya hűtő teljesít szolgálatot, amely két darab alumínium hűtőtömböt és három darab 80 milliméteres átmérőjű ventilátort alkalmaz.

A ventilátorok mindössze 15 milliméter vastagok, az általuk megmozgatott levegő pedig segít, hogy az újdonság a megemelt órajel ellenére is hűvösebben üzemeljen referencia felépítéssel rendelkező társainál. Az 5 darab hőcsővel ellátott videokártya hűtő a referencia megoldáshoz képest 24%-kal alacsonyabb üzemi hőmérsékletet biztosít a GPU számára, de ezzel egy idővel zajszintje is alacsonyabb, méghozzá 17%-kal.

A 2816 stream egységgel ellátott Hawaii XT GPU ezúttal 1030 MHz-es órajelen ketyeg, az 512-bites adatsínen keresztül kapcsolódó 8 GB-nyi GDDR5-ös VRAM esetében pedig 5,5 GHz-es effektív órajelet alkalmaztak. Az újdonság két darab DL-DVI-D, egy HDMI és egy DisplayPort videó kimenettel kerül az üzletek polcaira.

A Sapphire sem marad ki a jóból

A Sapphire a Radeon R9 290X VaporX videokártya 8 GB-os kiadását mutatta be, amely alapvető tulajdonságok tekintetében hasonlít az előbbiekben említett termékekre. A GPU ennél a modellnél is 1030 MHz-en ketyeg, a 8 GB-nyi VRAM pedig ezúttal is 5,5 GHz-es effektív órajelet alkalmaz.

Az új videokártya minőségi komponensekből összerakott 10 fázisú digitális tápáramkört kapott, a nyomtatott áramköri lapot pedig kibővítették: a legfelül elhelyezett, szabadon álló réz rétegre extra hűtést tettek, így a melegedő komponensek által termelt hőt a NYÁK is átveszi, a rajta található hűtőbordát pedig hatékonyan hűti a légáramlás. Ezzel a megoldással néhány Celsius foknyi hőmérsékletcsökkenés érhető el üzem közben.

A rendszer emellett a méltán népszerű Vapor-X hűtőt is megkapta, ami három darab 90 milliméteres átmérőjű ventilátorral, illetve 5 darab hőcsővel gazdálkodik – utóbbiak között egy 10 milliméteres, két 8 milliméteres és két 6 milliméteres példányt találunk. A ventilátorok esetében egyenként két darab portaszító golyóscsapágyazást is alkalmaztak a mérnökök. A hűtő talpazata és a GPU felülete között természetesen a szokásos hőkamra is jelen van, amiről egyébként a Vapor-X hűtő eredetileg a nevét is kapta.

Az új videokártya két BIOS-t kapott: az egyik BIOS az UEFI alapú rendszerekkel, a másik pedig a régebbi rendszerekkel való kompatibilitásról gondoskodik. Az új videokártya fentebb említett társaihoz hasonlóan szintén két dual-link DVI-D, egy HDMI és egy DisplayPort videó kimenetet kapott.

A Club3D, a PowerColor és a Sapphire 8 GB-nyi VRAM-mal ellátott Radeon R9 290X sorozatú videokártyái rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem tudható, pontosan mennyibe kerülnek majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward