Új változatokat kapott a Galaxy S5

A különbség nem a hardverben, hanem a szoftverben keresendő. A két újdonság a fejlesztői és a Google Play Edition.

Új változatokat kapott a Galaxy S5

Alig, hogy a Samsung lerántotta a leplet a legújabb csúcsmodelljéről, a Galaxy S5-ről, máris érkeznek a készülék különleges, Google Play és Developer kivitelei. Ez persze nem meglepő annak fényében, hogy a HTC a One (M8)-at rögtön ezekkel karöltve küldte harcba. Ha pedig a Samsung tényleg minden tekintetben szeretné felvenni a versenyt a konkurensekkel, akkor nem is húzhatta tovább ezeknek a gépeknek a létrehozását.

A szoftveresen eltérő modellek révén az érdeklődőknek még nagyobb lesz a mozgástere vásárláskor, hiszen kiválaszthatják az igényeikhez leginkább passzoló verziót. A Developer és a GPE változat már az előző generációs Galaxy S esetében is elérhető volt, igaz, akkor még jóval többet kellett várni ezeknek az érkezésére. A felállás azóta lényegében nem változott, így a különböző jelzők ezúttal is ugyanazt az „extrát” takarják, amit más okostelefonok esetében. A mezei SGS5 után a Developer Edition némileg nagyobb szabadságot és nyitottságot nyújt, de nagyvonalakban változatlan környezettel, a Google Play Edition pedig a Nexus termékek által garantált előnyöket igyekezik visszaadni.

A fejlesztői változat esetében nyitott bootloaderrel lehet számolni. Ennél a kivitelnél jobbára szabadon lehet turkálni a Samsung rendkívül komplex rendszerében, az Androiddal kombinált TouchWizben. Több alkalmazást lehet telepíteni, a feleslegesnek vélt elemeket pedig egyszerűen el lehet távolítani. Ha pedig nem nyeri el a felhasználó tetszését a TouchWiz, akár teljesen le is lehet cserélni alternatív, egyedi ROM-okra.

Amennyiben azonban egyáltalán nem tart igényt a Galaxy S5 jövendőbeli tulajdonosa a Samsung mérnökei által összeállított szoftveres különlegességekre, és csak az alap Androidra, valamint a gyors és rendszeres frissítésekre fáj a foga, akkor jobb választás lesz a Google Play Edition. Ennél a következő két évben garantált a Google támogatása, ami a komótosan, vagy egyáltalán nem frissülő Android mellett sokak vágyálma. Ám itt tényleg minden gyári pluszról le kell mondani, és a tulajdonosnak magának kell összeszednie a szükséges applikációkat, így ezt inkább a rutinosabb érdeklődőknek lehet ajánlani, akik tudják, hogy mely appokra is van szükségük a mindennapok során. Ráadásul az SGS nem egy olyan hardveres elemet is tartogat, ami egyébként nem része a rendszernek, és azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ezeknek a támogatását megoldották-e valamiképpen. Ilyen kérdéses pont például az ujjlenyomat-azonosító és a hátlapi kamera alatt tanyázó pulzusszenzor is.

A Samsung Galaxy S5 Developer Edition fekete színt öltött magára, és 16 GB tárhellyel rendelkezik. Ez az egyesült államokbeli Verizon szolgáltató hálózatában lesz először megvásárolható, az ára pedig 600 dollár kártyásan. A Google Play Edition ezzel szemben már kártyafüggetlen lesz, és a Google Playről lehet majd megrendelnie az érdeklődőknek. A Galaxy S5 GPE is Amerikában kerül bevetésre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward