Új USB 3.0-s vezérlők: még nincs meg a jóváhagyás

Az USB 3.0-s szabvány az USB 2.0-s megoldáshoz képest sokkal nagyobb sebességet kínál és egy USB 3.0-s port segítségével sokkal hamarabb feltölthető egy MP3 lejátszó, egy mobiltelefon, egy PDA vagy bármilyen egyéb eszköz, amely rendelkezik akkumulátorral és tölthető USB porton keresztül. Az USB 3.0-s szabvány és a köré épülő eszközök nagy jelentőséggel bírnak, amit már a piac szereplői közül sokan felismertek és ennek megfelelően a lehető legnagyobb hatásfokkal próbálják kielégíteni a felhasználók ezirányú igényeit. Korábban hallhattunk róla, hogy a NEC mellett több egyéb vállalat is készít USB 3.0-s vezérlőt annak érdekében, hogy a szabvány minél hamarabb elterjedhessen a piacon.

Új USB 3.0-s vezérlők: még nincs meg a jóváhagyás

Egyelőre sem az AMD, sem pedig az Intel nem kínál olyan lapkakészleteket, amelyek natív USB 3.0-s támogatással rendelkeznének, viszont mindkét vállalat alaplapjaiból léteznek már olyan változatok, amelyeken harmadik fél által készített USB 3.0-s vezérlő van, általában a NEC-től.

No de hol vannak a többiek USB 3.0-s vezérlői? Az AS Media – ami az ASUS leányvállalata –, a VIA és az Eton megoldásai egy rendkívül prózai ok miatt nem kerültek még forgalomba: a chipek nem kapták meg a szükséges minősítést, az USB Implementers Forum-tól. A minősítésekre remélhetőleg már nem kell sokat várniuk az említett cégeknek, így az általuk készített vezérlők még az idei év vége előtt feltűnhetnek a frissen forgalomba kerülő alaplapokon. Sajnos fontos megemlíteni azt is, hogy az említett cégek USB 3.0-s vezérlőinek mintapéldányai már elérhetőek és ezek a hírek szerint kisebb-nagyobb hibáktól szenvednek. A vezérlőkkel hardveres problémák vannak és az is szerepet játszik a késésben, hogy a Windows 7-re írt USB 3.0-s driverekkel sincs minden rendben, ennek oka pedig az, hogy a Windows 7 nem tartalmaz natív támogatást a szabványhoz – számoltak be a források. Ezek alapján természetesen már nem is csoda, hogy a termékek nem kapták meg a forgalomba kerüléshez szükséges jóváhagyást.

Ezzel egy időben már az Intel is megkezdte saját USB 3.0-s vezérlőjének készítését. Az Intel számára kifejezetten jól jöhet, ha minél később kerülnek forgalomba a fent említett vállalatok saját USB 3.0-s vezérlői, ezáltal szabad marad előtte az út, hogy minél nagyobb szeletet hasíthasson ki az USB 3.0-s vezérlők piacának képzeletbeli tortájából.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward