Új Thunderbolt vezérlőket mutatott be az Intel

Az új vezérlők bemutatása mellett esett pár szó a Thunderbolt technológia jövőjéről is.

Új Thunderbolt vezérlőket mutatott be az Intel

A National Association of Broadcasters Show alkalmával bemutatkozott az Intel két legfrissebb Thunderbolt vezérlője, és ezzel együtt néhány érdekes információ is elhangzott, amelyek a Thunderbolt technológia fejlődésének irányáról adnak képet.

Bemutatkoznak a Redwood Ridge típusú Thunderbolt vezérlők

Az új Thunderbolt vezérlők között két példányt találunk, a DLS4510-es és a DSL 4410-es modellt, amelyek a DSL3510-es és DSL3310-es vezérlőket váltják. Előbbi négy csatornát és két portot, míg utóbbi két csatornát és egy portot kínál.

A friss vezérlők a natív DisplayPort alapú megjelenítőkhöz immár DisplayPort 1.2-es támogatást kínálnak, de ezzel együtt energiamenedzsment tekintetében is fejlődtek, sőt, előállítási költségeik is alacsonyabbak lettek, mint elődeiké. Persze fontos leszögezni azt is, hogy akkor, ha az új vezérlőket Thunderbolt alapú megjelenítőhöz kapcsoljuk, továbbra is DisplayPort 1.1a támogatást kapunk. PCI Express fronton abszolút nincs fejlődés: maradt a PCI Express 2.0 x4-es csatolófelület.

A költségcsökkenés főként abból adódik, hogy az új vezérlők már nem külső, hanem beépített 1V-os feszültségszabályzót használnak, ezáltal helytakarékosabbak. A Redwood Ridge kódnévre hallgató újdonságok üresjárati fogyasztása kedvezőbb lett a Cactus Ridge alapú megoldásokéhoz képest. Még jobb hír, hoy akkor, ha nem csatlakozik eszköz a vezérlőkhöz, 7 mW helyett már csak 1 mW-ot esznek, ez pedig igen jelentős javulás.

Az új vezérlők esetében pont ez, azaz az energiafogyasztás csökkentése volt a legfőbb szempont, így a vezérlők jobban passzolnak majd a Haswell APU egységekkel ellátott konfigurációkhoz, amelyeknél kiemelten fontos az energiatakarékos, energiahatékony működés.

A vállalat ezzel együtt arról is ejtett néhány szót, hogy Thunderbolt fronton nagyjából mi várható a jövőben. Az Intel a Thunderbolt szabvány esetében a jelenlegi 10 Gbps-os adatátviteli sávszélességet meg szeretné duplázni. Ezzel a vállalat a közelgő 4K-s lázra készül, ugyanis több 4K-s tartalom egyidejű kiszolgálásához komoly sávszélességre van szükség.

Falcon Ridge: küszöbön a jövő

A show alkalmával a gyártó illetékesei bemutattak egy prototípusnak minősülő következő generációs Thunderbolt vezérlőt is, amely a Falcon Ridge kódnevet viseli. Ez a vezérlő már a fentebb említett 20 Gbps-os sávszélességet alkalmazza, így lehetőséget biztosít arra, hogy egy időben jeleníthessünk meg és továbbíthassunk több 4K-s videót. Az új Thunderbolt vezérlő PCI Express 2.0 helyett immár PCI Express 3.0-s szabványra alapoz - tulajdonképpen ez a váltás biztosítja a sávszélesség-növekedést.

A Falcon Ridge típusú Thunderbolt vezérlő gyártása az idei év vége előtt megindulhat, a termelés felfuttatására azonban majd csak 2014 folyamán kerül sor. Ehhez a vezérlőhöz a jelek szerint továbbra is réz alapú kábelek maradnak használatban, amelyek várhatóan továbbra is mini-DisplayPort csatlakozót alkalmaznak majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward