Új technológiával növelné a NAND lapkák adatsűrűségét a Kioxia

A Toshiba mérnökei alternatív megoldásokat keresnek arra, hogy egyszerűbben és hatékonyabban lehessen növelni a 3D NAND Flash chipek adatsűrűségét.

Új technológiával növelné a NAND lapkák adatsűrűségét a Kioxia

A Kioxia egy új koncepciót dolgozott ki a NAND Flash piacon, amely a cellafelépítés módosításával próbálja elérni, hogy költséghatékonyabban és egyszerűbben lehessen növelni a 3D NAND Flash lapkák adatsűrűségét. A Kioxia név egyébként a Toshiba Memory üzletágát takarja, amely nemrégiben kapott új nevet – kell majd hozzá egy kis idő, hogy ehhez hozzászokjon a piac.

Napjainkban a 3D NAND Flash lapkák adatsűrűségét a cellarétegek számának növelésével próbálják emelni. Jelenleg 96 cellarétegnél tartanak az élvonalbeli gyártók, de a 128 cellaréteggel ellátott lapkák is úton vannak már. Egyes gyártók szerint akár 500 vagy 800 cellaréteggel rendelkező megoldások is készülhetnek majd az elkövetkező évek során. Az adatsűrűség növelésére jó megoldás a cellák adattároló kapacitásának növelése is, azaz egy cellára több bitet kell bízni – így jutottunk el az SLC alapú megoldásoktól, amelyek cellánként egy bitet tárolnak, egészen a QLC alapú lapkákig, ahol már cellánként 4 bit tárolására van mód.

Galéria megnyitása

A bitszám-növelés persze nem csak pozitívumokkal hanem negatívumokkal is jár: komplexebbé válik a cella programozása, hiszen több feszültségszintet kell megkülönböztetnie az adott SSD vezérlőnek; valamint a strapabíróság és a megbízhatóság is csökken, ezt viszont új, fejlett hibaellenőrző-, illetve egyéb algoritmusokkal valamelyest lehet ellensúlyozni. A harmadik megoldás a cellaméret csökkentése, amely megvalósítható új gyártástechnológiával, valamint újfajta cellafelépítéssel is.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitásaA Kioxia utóbbi két területtől várja a megoldást, ugyanis Twin BiCS Flash technológiája új cellaszerkezetet vezet be. Míg  a klasszikus BiCS Flash cellák esetében köralakú töltéscsapdás cellákat használnak (Circular Charge Trap Cells), addig a Twin BiCS esetében már félkör alakú lebegőkapus cellák jutnak szerephez. A Kioxia szerint ezzel a szerkezettel hatékonyabban túl lehet lépni az aktuális QLC (Quad-level Cell) technológián, ám azt konkrétan nem jelentették ki, hogy a friss eljárás a PLC (Penta-level Cell) technológia bevezetését hozza-e, amelynél már cellánként 5 bitnyi adat tárolására nyílik mód.

A Kioxia szerint 100 cellaréteg felett az egyes újabb generációknál bekövetkező cellaszám-növekedés már nem feltétlenül hoz akkora előrelépést, mint korábban, így ők nem igazán a cellanövelésben, hanem inkább a cellánként tárolható adatmennyiség növelésében, illetve a cellaméret csökkentésében hisznek. Ugyanis a cellarétegek számának növelése kihívásokat jelenthet majd produktivitás, méret-egységesség és mintázás terén, így ezekre a problémákra megoldást kell találni.

A félkör-alakú lebegőkapus cellák egy új útirányt képviselhetnek, amennyiben a hozzájuk fűzött reményeket tényleg beváltják. A Kioxia szerint a félkör-alakú cellastruktúra programozhatóság, illetve írási/törlési időablak terén egyaránt előrelépést képvisel a hagyományos, kör alakú töltéscsapdás cellákra támaszkodó megoldásokhoz képest.

Az ígéretesnek tűnő technológia tényleges bevetésére persze csak évek múlva kerülhet sor, hiszen a fejlesztéssel kapcsolatos munkák még folynak. Remélhetőleg az elkövetkező hónapok folyamán hallunk még az újdonságról, illetve azt is megláthatjuk, mire képesek a gyakorlatban az új cellastruktúrát használó adattároló prototípusok.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap