Új táblagépek sora érkezett a Lenovónál

A Yoga Tablet 2 gépek Androiddal és Windowszal is jönnek, a Tablet 2 Pro pedig még beépített projektort is kapott.

Új táblagépek sora érkezett a Lenovónál

A táblagépek piacán az összesített eladási számok már hosszú ideje változatlanok, de a különböző gyártók egymáshoz való viszonya azért az elmúlt hónapokban is módosult. Legutóbb a Lenovo már a dobogó harmadik fokát foglalhatta el az IDC felmérésében, ami meglepően jó eredmény. A gyártó most vélhetően azon lesz, hogy megerősítse a helyét, hiszen a szegmensben vezető szerepet betöltő Samsung és Apple nagyon messze van, a konkurens ASUS-szal pedig vigyázni kell.

Kiegészítő billentyűzet is lesz a készülékekhez.

A Lenovo igazán érdekes újdonságokkal állt most a nagyközönség elé. Összesen öt különböző táblagépről rántotta le a leplet, amelyek – a specifikációjukon végigtekintve – valójában nem is olyan nagy mértékben mutatnak eltérést egymáshoz képest. A vállalat a felhasznált alkotóelemekből mondhatni kihozta a maximumot. Az ötös fogatot három Android operációs rendszert futtató szerkezet alkotja, a Windowst szállító megoldások pedig ketten vannak. A Yoga Tablet 2 8 és 10 colos kivitele elérhető lesz Android 4.4-gyel és Windows 8.1-gyel is, míg a Yoga Tablet 2 Pro esetében már egyedül a KitKaté (4.4) a főszerep. Az összes most bemutatkozó újdonságban egy-egy Intel Atom Z3745-ös teljesít szolgálatot. Ez a SoC négy Silvermont magot állít hadrendbe, amelyek alapból 1,33 GHz-es órajelen üzemelnek, a Burst technológia révén azonban akár az 1,83 GHz-et is elérhetik. A grafikus feladatokért egy Gen7+ Intel HD Graphics feldolgozó egység fog felelni. A rendszermemória mennyisége is azonos mindegyik gépben, 2 GB. Ez az Android mellett már bőségesen elegendő lesz a mindennapok során, a Windows mellett viszont csak átlagos használathoz lesz megfelelő, ne akarjunk egyszerre tucatnyi programot futtatni.

Lenovo Yoga Tablet 2 8 és 10

A Yoga Tablet 2 termékvonalat erősítő megoldások ugyan két eltérő kijelző mérettel lesznek megvásárolhatóak, viszont a 8 és 10 hüvelykes panelek felbontása azonos lett. Az IPS technológiával operáló megjelenítők 1920 x 1200 képpontnak adnak otthon, vagyis 283 és 226 PPI-s pixelsűrűségről lehet gyakorlatban beszélni, mindkettő kellemes érték. Még az előlapnál maradva, ide került a sztereó hangszóró is, ami a vállalat elmondása alapján igazán jó élményt fog nyújtani, a Wolfson hangprocesszorának és a Dolby Audio eljárásnak hála. A tervezés során a kamerákról sem feledkeztek meg, előre és hátra is került egy-egy egység, így fotózásra is videóhívások folytatására is alkalmasak lesznek az eszközök. Előre 1,6 MPixeles megoldás került, amivel HD videócsevegéseket lehet folytatni, míg a főkamera már 8 megapixeles fotókat tud majd csinálni, mozgóképfelvételek esetén pedig Full HD támogatást biztosít.

Tárkapacitás terén komolyabb eltérés fedezhető fel az androidos és windowsos masinák között, ugyanis az előbbiek 16 GB-tal kell, hogy boldoguljanak, míg az utóbbiaknak 32 GB áll majd a rendelkezésükre. Mennyi lesz ebből a szabadon felhasználható? Nos, ilyen tekintetben az előbbieknél 10-12 GB-ról beszélhetünk, az utóbbiaknál meg kb. 20 GB-ról – mindegyik bővíthető microSD-vel. A kapcsolati képességek között minden esetben lesz 802.11 b/g/n szabványoknak megfelelő, kétsávos Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul, az androidosok meg opcionálisan akár 4G LTE-vel is fel lehetnek vértezve. A Windowst vagy Androidot futtató, 8 colos masinák 210 x 149 x 7 milliméteres térfogattal rendelkeznek a tömegük pedig 419-426 gramm körül fog alakulni. Ezekkel szemben a 10 colos tabletek már 255 x 183 x 7,2 mm-es vonalakkal határolhatóak körül és 629, illetve 619 grammot nyomnak – minden esetben az androidos gépek a könnyebbek. Összességében kijelenthető, hogy igencsak nehezek lettek a Lenovo újdonságai, ennek viszont meglesz a pozitív hatása is. A borítás alá bezsúfolt gigantikus (6400 és 9600 mAh) akkumulátoroknak köszönhetően a táblagépek Androiddal 18, Windowszal 15 órás (!) üzemidőt fognak produkálni, ami igazán lenyűgöző eredmény.

A forgalmazás az Androidot futtató Lenovo Yoga Tablet 2 8-cal és 10-zel vette kezdetét, ezeket máris be lehet szerezni az első körben érintett régiókban 230 és 300 euróért cserébe. A következő a 10 hüvelykes Windows tablet lesz október végén 400 eurós indulóárral, az utoljára érkező gép pedig a nyolcas windowosos Yoga Tablet 2 lehet jelen állás szerint, ami 250 euróért keresi majd a gazdáját.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Az otthoni szórakoztatás csúcsát a Yoga Tablet 2 Pro jelenti majd. Ez a modell egy óriási, 13,3 colos megjelenítővel lett felvértezve, ami 2560 x 1440 képpont segítségével fog tökéletesen éles (220 PPI) képet megjeleníteni, és az IPS technológiából fakadóan minden más tekintetben is rendben lesz. Ennek a táblának az igazi különlegessége viszont a "talpában" van elrejtve, méghozzá egy projektor alakjában. Sajnos a bevetésre került pikóprojektorról nem sok részletet árultak el, a Lenovo tájékoztatása szerint 16:9-es a kivetített kép oldalaránya, és legfeljebb 50 hüvelykes (127 cm) képátlóval tud dolgozni. Ha ez nem lenne megfelelő, egy HDMI aljzat is került a keretre, ezzel bármilyen kijelzőre rá lehet kötni a Tablet 2 Prót. Kamerák tekintetében változatlan a helyzet a fentiekhez képest, így hát ez is egy 1,6 és egy 8 megapixeles megoldásnak ad otthont.

Ezt 2.1-es hangrendszerrel (!) látták el a tervezők, ráadásul nem is akármilyen hangkeltőket használtak fel. Előre egy 1,5 wattos páros figyel, hátul pedig egy 5 W-os JBL mélynyomó tevékenykedik. A jobb hangminőség elérése érdekében itt is bevetésre került egy Wolfson chip, valamint a Dolby Audio. A kapcsolati képességek tárházában opcionálisan felbukkanhat 4G LTE hálózati modem, és minden esetben van kétsávos, 802.11 a/b/g/n előírásoknak megfelelő WLAN, valamint Bluetooth 4.0 modul is. A tárhelye 32 GB-os méretet öltött, és bővíthető lesz, ha ez a kapacitás szűkösnek bizonyulna. Ez a készülék már kifejezetten nagyra nőtt, így nem valószínű, hogy valaki ezzel fog utazgatni; 333 x 223 x 12,6 milliméteres a ház és 950 gramm a súlya. A nagy tömeg ellenére az akkumulátor mérete nem skálázódott fentebb, maradt 9600 mAh-s, azonban még így is eléggé jól fog teljesíteni. A vállalat mérései szerint 15 órán át húzhatja aktív használattal.

A Lenovo Yoga Tablet 2 Pro értelemszerűen a legdrágább az újdonságok ötösében. Ezért a szerkezetért 500 eurót kell majd leszurkolni a kasszától való távozás előtt. Az érkezésére október végén fog sor kerülni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward