Új táblagép és notebook oktatási célokra az Inteltől

Az edukációs eszközök kínálatának két új tagja érdekes extrákkal is fel lesz vértezve.

Új táblagép és notebook oktatási célokra az Inteltől

Az Intel hosszú évek óta szentel nagy figyelmet az oktatásnak, és ahol tudnak, ott próbálnak is segíteni különböző eszközökkel. Ezt a célt szem előtt tartva jönnek 2014-ben is újdonságok, méghozzá egy új táblagép és egy notebook testét magukra öltve, hogy minél több felhasználási formának megfeleljenek.

Az Intel Education program keretében olyan készülékek fejlesztésén dolgoznak, amelyek könnyebbé tehetik a diákok életét az iskolapadban. Ezeknek a készülékeknek speciális a felhasználói felülete a könnyebb kezelésért, és a hozzájuk kapcsolódó kiegészítők sem éppen mindennaposak. A tablet mellé pakolt érintőtoll persze nem egyedi látvány, ám ezúttal nem egy kecses dizájntollal van dolgunk, hanem egy olyan eszközzel, ami a valósághű utánzata egy igazi tollnak. Érdekesség még ezen felül a vezetékes hőmérsékletszenzor (digitális mérésekkel azonnal megállapítja bármilyen felület vagy közeg hőfokát), és a főkamerához csatlakoztatható nagyítólencse (ezzel harmincszoros nagyítás mellett vizsgálhatóak a kívánt objektumok). Minden oktatási masina ellenálló burkolattal van felvértezve, hogy a tartósságról is megfelelően gondoskodjanak, így nem okoz gondot, ha egy óvatlan pillanatban a padlón landol valamely eszköz, továbbá a vízcseppekkel és a porral szemben is ellenállást tanúsítanak (IP52).

Az új táblagép 10,1 hüvelykes kijelzővel az előlapján tetszeleg. A bevetésre került panel IPS technológiájú, és 1280 x 800 képpontos a felbontása. Az Intel az Android használata mellett döntött, így a Jelly Bean 4.2 lesz a készüléken előre telepítve. A gép sebességét egy Intel Atom Z2520 chip fogja szavatolni. Az 1,2 GHz-es órajelen üzemelő chip mellett választható lesz az LPDDR2 rendszermemória kapacitása: 1 és 2 GB-os modell is igényelhető. Hasonló a helyzet a háttértár esetében is, ám itt már 8, 16 és 32 GB-os opciókból kell a megfelelő mellett letenni a voksot. Két kamera van a tabletben: előre egy 1,3 megapixeles megoldás tekint, míg a főkamera 5 MPixeles képek készítésére alkalmas. A kapcsolati képességek között alapból van 802.11 b/g/n WLAN és Bluetooth 2.1 modul EDR-rel, opcionálisan pedig elérhető a 3G HSDPA modem, az NFC chip és egy GPS vevő is. Végül kiemelendő még, hogy a tervezéskor nagy figyelmet szenteltek arra is, hogy ne merüljön le napközben a készülék, így hatalmas akkumulátort szereltek a hátlapja mögé. Az eredmény: átlagos használat mellett 12 óra üzemidő egyetlen feltöltéssel. Az Education Tablet 272,9 x 174,4 x 13,2 milliméteres házban lakik és 710 grammot nyom.

A másik újdonságuk a Classmate PC lesz, ami egy notebook testét öltötte magára. Itt már egy kicsivel izmosabb lesz a belbecs, de a terhelés is nagyobb, mellyel szembe kell néznie a hardvernek. Az Android helyébe a Windows 8.1 Pro, a Windows 7 Pro és a Linux operációs rendszerek léptek, a készüléket pedig vagy egy Intel Atom N2806, vagy egy Atom N2805 processzor hajthatja. A Windows 8.1 Pro esetében kerül bevetésre az N2806, minden más rendszernél az N2805-é lesz a főszerep. Az eszköz 10,1 hüvelykes, 1366 x 768 képpontos felbontású, és LED-es megvilágítással ellátott TN+Film technológiás panelt kapott. A noteszgép megvásárolható lesz érintésérzékeny és hagyományos kivitelben is. A rendszermemória kapacitása ezúttal is választható lesz az igényeknek megfelelően: készül 2 és 4 GB-os változat is. A tárhely esetében választható többféle SSD meghajtó (16 / 32 / 64 GB) és merevlemez (320 / 500 GB) is, így ilyen tekintetben jól variálható a Classmate PC. A notebook kamerája 180 fokban elforgatható lesz. A kapcsolati képességek között van 802.11 b/g/n Wi-Fi és Bluetooth 4.0 modul, opcionálisan pedig TV-tunerrel is kérhető a Classmate PC. Az „életet adó” akkumulátor kapacitása kétféle lehet; kérhetjük 25 Wh-s teleppel, ám lesz 37 Wh-s kivitelű is.

Az Intel Education Tablet és a Classmate PC ára nem ismert, de itt nem is kereskedelmi forgalomba szánt megoldásokról van szó, így ez nem túl meglepő. Mindazonáltal a kialakítást tekintve nem drága gépekről beszélhetünk, így remélhetőleg minél több iskola részesülhet majd ezekből a modern taneszközökből.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward