Új szuper gyártó a processzor piacon

Specializált mini-magokkal megtámogatott processzorokkal tervez ringbe szállni az új cég az AMD-vel és az Intellel.

Új szuper gyártó a processzor piacon

A Montalvo Systems ugyan viszonylag új névnek számít a processzortervezés terén, azonban annál nagyobb lendülettel és reményekkel vágnak bele a versenybe, készen a terület két nagy gigászával, az AMD-vel és az Intellel való szembenézésre.

Előnyt pedig nem mástól remélnek, mint az aszimmetrikus mag koncepciójától, amely a PS3-asok Cell processzor-magjához hasonlóan legalább egy központi, és számos kisebb, nagymértékben specializált maggal rendelkezik, amelyek azonban jelentősen képesek tehermentesíteni a központi mago(ka)t anélkül, hogy ehhez túlzottan sok áramra lenne szükségük.

Azt ugyan még nem lehet tudni, hogy a Montalvo hogyan tervezi kiegyensúlyozni ezt a feladatmegosztási rendszert, de a PS3 Cell-jéből kiindulva legalábbis sejteni lehet az irányt: ez utóbbi ugyanis a videódekódolás, a hálózatkezelés és a háttérben futó folyamatok kezelésének feladatát ruházza át a specializált magjaira.

A POWER-alapú Cell-től eltérően azonban a Montalvo is az Intel-féle x86-os processzor-architektúrára alapoz és ugyanazt a szoftvert is fogja futtatni, mint az Intel újabb alkotásai. A Montalvo reményei szerint az aszimmetrikus technológia vagy nagyobb órajel-sebességet fog lehetővé tenni számukra, vagy pedig a fogyasztás jelentős csökkenését, jelentősebb teljesítőképesség feláldozása nélkül (ellentétben értelemszerűen az Intellel, amely természetesen továbbra is az egyes magok egyenrangúságának útját járja).

A Montalvo állítólag egyaránt megcélozta a hagyományos asztali számítógépeket és laptopokat, valamint az UMPC-ket és az okostelefonokat is. Az új cég emellett törekszik egyfajta titokzatosságra is, így arra nézve sem adott támpontot, hogy mikorra várhatóak az első termékeik. Remélhetőleg hallunk még felőlük, érdekes színfoltjai lennének a piacnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward