Új, szorzózár-mentes asztali Kaveri APU az AMD-től

Az AMD legfrissebb asztali Kaveri APU egysége, az A8-7650K meglehetősen jó vételnek tűnik a maga 105 dolláros árával.

Új, szorzózár-mentes asztali Kaveri APU az AMD-től

Az AMD a CES alkalmával már megmutatta, hogy következő generációs mobil APU egysége, amely Carrizo lapkára épül, tökéletesen működőképes. A vállalat most Kaveri fronton is jó hírrel jelentkezik: az asztali Kaveri APU egységek kínálata egy friss taggal bővült, amely szorzózár-mentes kivitelével és vonzó ár/teljesítmény arányával próbálja felhívni magára a figyelmet.

Az A8-7650K típusjelzéssel ellátott modell egy négymagos megoldás lesz, amelynek pontos paramétereit az alábbi táblázat részletezi.

A 105 dolláros A8-7650K mindössze 6 dollárral drágább a szorzózáras A8-7600-nál, így sokak számára lehet majd vonzó alternatíva. A Socket FM2+-os processzorfoglalatba illeszkedő újdonság alkalmazása előtt feltétlenül szükség lesz egy gyors BIOS frissítésre annak érdekében, hogy az adott alaplap kezelje a friss jövevényt. A termék TDP-je BIOS-on belül szabadon módosítható lesz, azaz nem kötelező a 95 wattos TDP-hez ragaszkodni, ha például energiatakarékos módban, kompakt asztali számítógépben szeretnénk használni az új APU-t. Persze a többség valószínűleg inkább normál módban, a szorzózár-mentesség kihasználása mellett alkalmazza majd az újdonságot – de legalább megvan a választás lehetősége.

Az AMD természetesen nem mulasztotta el az A8-7650K és néhány Haswell lapkára épülő Intel processzor teljesítményének összehasonlítását sem. Counter Strike: Global Offensive, Dota 2, League of Legends és Team Fortress 2 alatt az A8-7650K helyenként meglehetősen látványos különbséggel verte az Intel Core i5-4460-as processzorát, ami tulajdonképpen aligha lehet meglepetés.

Játékok

Az AMD szakemberei belsős tesztjeik alkalmával azt is vizsgálták, OpenCL gyorsítás mellett mekkora előnyre tud szert tenni az A8-7650K az Intel Core i3-4360-as processzorához képest. Az eredmények önmagukért beszélnek: a szóban forgó Intel processzor helyenként csúfos vereséget szenvedett, igaz, főként olyan szoftverekről van szó, amelyeket AMD hardverre optimalizáltak, így az összehasonlítás egy picit sántít, hiszen az A8-7650K eleve hátszélben versenyez. Ha a nyers CPU teljesítményt vizsgálnánk, egyből más képet kapnánk, de jó ideje ez sem meglepetés.

OpenCL

Az újdonság rövidesen feltűnik az üzletek polcain.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward