Új SSD sorozat OCZ módra: itt a Vector 180

Az új SSD meghajtók a jól bevált alapra építkeznek, extraként pedig tápingadozás és hirtelen áramszünet elleni védelmet is kínálnak.

Új SSD sorozat OCZ módra: itt a Vector 180

Az OCZ műhelyében elkészült a vállalat legfrissebb SSD meghajtó sorozata, amely a Vector 180 névre hallgat. A Vector család harmadik tagja szolgáltatások terén tartogat némi érdekességet, viszont hardveres alapok tekintetében nagyrészt a már jól bevált receptet alkalmazza.

A Vector 180-as sorozatban a 120 GB-os, 240 GB-os és 480 GB-os modell mellé immár egy 960 GB-os példány is bekerült, ami annak köszönhető, hogy a szokásos 64 Gbites NAND Flash lapkák helyett ennél a modellnél már 128 Gbites lapkákat alkalmaztak a mérnökök. A nyomtatott áramköri lapon egy Barefoot 3-as sorozatú vezérlő teljesít szolgálatot, amely a két rendelkezésre álló változat közül a gyorsabbik, azaz az M00-s jelölésű kiadás. Ez a modell 397 MHz-es órajelen ketyeg, szemben az ARC 100-as és Vertex 460(a) SSD meghajtókon alkalmazott M10-es változattal, amely csak 352 MHz-es magórajelet alkalmaz.

Az SSD vezérlő mellé a Toshiba 19nm-es MLC NAND Flash memóriachipjei kerültek, amelyek a korábbi frissítésnek köszönhetően egyéb OCZ SSD meghajtókról már ismerősek lehetnek. A termékek gyorsítótár esetén eltérő konfigurációt alkalmaznak: míg a 120 GB-os és 240 GB-os változatoknál 512 MB-nyi, addig a 480 GB-os és 960 GB-os példányoknál 1 GB-nyi DRAM alapú cache áll rendelkezésre. Természetesen minden újdonság 2,5 hüvelykes formátummal érkezik, az adott rendszerhez pedig SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódnak.

Az egyes modellek közötti különbségeket az alábbi táblázat összegzi.

Az 5 év garanciával rendelkező Vector 180-as SSD meghajtók egy extra szolgáltatást is felvonultatnak, ez pedig nem más, mint a hirtelen áramszünettel szembeni adatvédelem. A Power Failure Management Plus névre keresztelt eljárás költséghatékonysági okokból kifolyólag különbözik attól, amit az üzleti SSD meghajtók esetében kínál a cég, ugyanis csak azokat az adatokat védi, amelyek már ki vannak írva a NAND Flash tárhelyre – az éppen a DRAM alapú Cache-ben lévő "utazó adatokat" nem. A védelmet a szoftveres komponensek mellett egy nagykapacitású fedélzeti kondenzátor biztosítja.

A PFM+ lényege, hogy védje az SSD Mapping Table névre keresztelt komponensét, így hirtelen tápellátás-ingadozás vagy áramszünet esetén jelentősen csökken az adatvesztés veszélye. Mivel a Mapping Table az SSD meghajtók többségénél rendszerint a DRAM alapú gyorsítótárban foglal helyet, így kellő áramszünet elleni védelem híján ezeknél a termékeknél fokozott veszély fenyegeti, ugyanis sérülhet, így adatvesztés következhet be. Az OCZ egyéb SSD meghajtóinál ez ellen úgy védekezik a rendszer, hogy a Mapping Table aktuális állapotát gyakrabban kiírja a NAND Flash területre. Nagyobb kapacitású SSD meghajtók esetében a sok metaadat miatt több adat van veszélyben – 960 GB-os példány érkezését szem előtt tartva ez lehet az egyik magyarázat arra, hogy a Vector 180-as sorozat esetében bevezette a gyártó a PFM+ eljárást.

A Vector 180-as sorozat tagjai 5 év garanciával kerülnek az üzletek polcaira. A termékekhez jár az Acronis True Image HD 2013-as kiadása, ami egy adattároló-klónozó szoftver, de ezen felül 3,5"->2,5" beszerelő keretet is kapunk a család tagjaihoz. Az újdonságok rövidesen elérhetőek lesznek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward