Új Snapdragonokat jelentett be a Qualcomm

A Qualcomm beharangozta az átmenteti megoldásnak szánt Snapdragon 801-et, valamint a 64 bites Snapdragon 600-at és 615-öt.

Új Snapdragonokat jelentett be a Qualcomm

A Qualcomm sem érkezett üres kézzel a barcelonai Mobile World Congressre. A vezető SoC gyártó bejelentett több újdonságot is. A Snapdragon 801 a csúcson fog tanyázni (ilyen van például a Galaxy S5-ben és az Xperia Z2-ben), legalábbis ameddig nem érkezik meg a Snapdragon 805, a Snapdragon 610 és 615 családok tagjai pedig a jövendőbeli felső-középkategóriás okostelefonokat szolgálhatják ki.

A Qualcomm mérnökei már régóta dolgoznak Snapdragon 805 vonalon, ami teljesen meg fog újulni a Snapdragon 800 után. Lecserélik majd a processzormagokat, a grafikus egységet és a memóriavezérlőt is. Ám nagyon úgy fest, hogy ennek a debütálása még odébb van, és ezért kerülhetett most bevetésre a Snapdragon 801. Ez a lapka a 2013-ban leleplezett Snapdragon 800 csúcschip egy „feltuningolt” variánsa. A magasabb órajeleknek köszönhetően némi előnyre tesz majd szert az újdonság a tavalyi csúcsmegoldásokhoz képest, amivel átvészelheti a Qualcomm a Snapdragon 805 érkezéséig fennmaradó időt.

A Snapdragon 801 esetében a Krait 400 magok órajelét 8,4 százalékkal emelték meg, tehát 2,26 GHz-ről, 2,45 GHz-re gyorsult a kvartett, az Adreno 330 grafikus modul eredeti működési frekvenciáját pedig 450 MHz-ről 578 MHz-re emelték, így itt 28 %-os előrelépés történt. Nem hagyták ki az átalakítás során a memóriavezérlőt sem, ami így már 800 MHz helyett, 933 MHz-es órajelen pöröghet, továbbá kiemelendő még, hogy ez a SoC már támogatja az eMMC 5.0 szabványnak (400 MB/s) megfelelő flash modulokat is, tehát lehetővé teszi nagyobb sebességű tárhelyek bevetését.

Összességében inkább akkor lesz észrevehető a változás, ha valamilyen játékban próbálja majd a tulajdonosa kiaknázni a chip tartalékait, vagy a tervezés során kihasználják a mérnökök az eMMC 5.0-ban rejlő lehetőséget. Máskülönben csak leheletnyi gyorsulásra lehet kilátás a Snapdragon 800 és 801 között. Érdekességképpen pedig megjegyezendő, hogy a Qualcomm már eddig is kínált egy jelentősen túlhajtott S800 lapkát, ami az MSM8974-AB termékazonosítóval van jelen a piacon, és már használja is néhány okostelefon – így például a Galaxy Round. Ehhez képest a Snapdragon 801 (MSM897-AC) jóformán alig mutat előrelépést.

A Snapdragon 801-nél sokkal komolyabb újítást jelent a Snapdragon 610 és 615. Ezek a sorozatok már 64 bites alapokkal rendelkeznek, köszönhetően az ARMv8-as Cortex-A53 processzormagnak. A Qualcomm a tervezés során négy és nyolc magot egyesített a különböző családokban induló megoldások esetében. A S610 első tagja az MSM8939 lesz négy Cortex-A53 maggal, míg az S615 az MSM8936-tal nyit, és nyolc egyenrangú Cortex-A53 magot sorakoztat fel. A grafikus feldolgozó szerepét mindegyikben az Adreno 405 tölti be, mely a Snapdragon 805-tel debütáló Adreno 420 kisebbik testvére lesz. A chipekben ezen felül ott lesz még a dedikált, hardveres HEVC/H.265 gyorsítási lehetőség is.

Az újdonságok a 28 nm-es LP gyártástechnológiával fognak készülni, így ilyen tekintetben nincs változás a korábbi termékekhez képest. A Snapdragon 610 és 615 egyforma memóriavezérlővel lesz ellátva, ami LPDDR2 és LPDDR3 memóriákat egyaránt támogat majd, és 64 bites lesz. A kapcsolati lehetőségeiket tekintve mindegyiknél lesz 802.11 b/g/n/ac előírásoknak megfelelő Wi-Fi, GPS vevő, ami képes felhasználni a GLONASS és a BeiDou műholdak adatait, és NFC chip is. Ezeknek a megjelenésére azonban még sokat kell várni, az első kész eszközök csak az év végére, az ünnepi szezonra érhetnek ide. Ebből kifolyólag sok részlet homályos még, egyebek mellett a működési frekvenciáik is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward