Új Samsung SSD-k, brutálisan gyors SandForce vezérlők

Ugyan a 2,5 hüvelykes formátum tekinthető az SSD meghajtók nem hivatalos formátumának, azaz az SSD meghajtók túlnyomó része ebben a formátumban kerül piacra,  de azért mindig akad egy-egy olyan gyártó, aki az asztali merevlemezekkel azonos formátumú, azaz 3,5 hüvelykes SSD meghajtókat dob piacra. Ezúttal a Samsung szakított a gyakorlattal: a gyártó legfrissebb, üzleti felhasználóknak szánr SSD meghajtói 3,5 hüvelykes formátummal érkeznek és 40 nm-es SLC (Single Level Cell, Egyszintű Cella) típusú NAND Flash chipek köré épülnek. A másik újdonságot a SandForce szállítja: a vállalat műhelyében elkészültek az SF2000-es sorozatú SSD vezérlők, amelyek hatalmas írási- és olvasási sebességet kínálnak majd, de emellett sok-sok hasznos újítást is tartalmaznak.

Új Samsung SSD-k, brutálisan gyors SandForce vezérlők

Ugyan a 2,5 hüvelykes formátum tekinthető az SSD meghajtók nem hivatalos formátumának, azaz az SSD meghajtók túlnyomó része ebben a formátumban kerül piacra,  de azért mindig akad egy-egy olyan gyártó, aki az asztali merevlemezekkel azonos méretű, azaz 3,5 hüvelykes SSD meghajtókat dob piacra. Ezúttal a Samsung szakított a kisebb mérettel, így a legfrissebb, üzleti felhasználóknak szánt SSD meghajtói 3,5 hüvelykes formátummal érkeznek és 40 nm-es SLC (Single Level Cell, Egyszintű Cella) típusú NAND Flash chipek köré épülnek. A másik újdonságot a SandForce szállítja: a vállalat műhelyében elkészültek az SF2000-es sorozatú SSD vezérlők, amelyek hatalmas írási- és olvasási sebességet kínálnak majd, sok hasznis újítás mellett.

Új Samsung SSD-k üzleti felhasználóknak

A friss SSD meghajtókat a gyártó 100 GB-os, illetve 200 GB-os adattároló kapacitást kínáló változatokban dobja piacra. A termékek SATA 3 Gbps-os csatolófelület segítségével kapcsolódnak majd a rendszerhez és fokozottan, titkosítással védik majd az adatokat. A két újdonság a gyártó állítása szerint maximum 260 MB/s-os folyamatos olvasási- és 245 MB/s-os folyamatos írási sebesség mellett működhet majd. A véletlenszerű olvasási és írási teljesítmény 4K blokkok esetén sorrendben 47000 IOPS és 29000 IOPS értéket képvisel.

A vállalat már megkezdte a friss SSD meghajtók sorozatgyártását, így azok hamarosan megjelenhetnek kereskedelmi forgalomban. Azzal kapcsolatban egyelőre nem érkeztek információk, hogy a két friss adattároló pontosan mennyibe fog kerülni.

[bold]SandForce SF-2000-es SSD vezérlők: nem kispályás megoldások.

[/bold]

A SandForce Inc. illetékesei bejelentették, hogy elkészült a SandForce névre keresztelt SSD vezérlők második generációja, amelynek tagjai az első generációs megoldásoknál (SF-1200/SF-1500) jóval nagyobb sebességet kínálnak és számos hasznos újítást is magukban hordoznak.

Az SF-2000-es sorozatú SSD vezérlőchipek natív SATA 6 Gbps-os támogatással érkeznek és MLC, eMLC, valamint SLC típusú NAND Flash chipekkel egyaránt képesek együttműködni, legyen szó 3x nm-es vagy akár 2x nm-es csíkszélességgel készülő megoldásokról. Az SF-2000-es vezérlők segítségével maximum 512 GB-os adattároló kapacitással rendelkező meghajtók készülhetnek. Az új vezérlők az Asynch, Toggle és ONFi2 Flash interfészekkel is kompatibilis lesznek, azaz igen széles körben lehet majd őket használni. A véletlenszerű írási- és olvasási teljesítmény egyaránt maximum 60000 IOPS értéket képviselhet, a folyamatos írási- és olvasási sebesség pedig egyformán maximum 500 MB/s-os lehet. Ez utóbbi sebességek elérésére SATA 6 Gbps-os port alkalmazásakor van lehetőség.

A vezérlők TCG Enterprise Security támogatással is rendelkeznek, ami választható, többsávos 256-bites, illetve 128-bites AES adattitkosítás használatát is lehetővé teszi. A termékek továbbfejlesztett ECC támogatással és fejlett energiafelhasználás- és teljesítmény menedzsmenttel érkeznek.

A SandForce SF-2000-es vezérlőiből első körben háromféle modell készül: az SF-2300-as sorozatú megoldások ipari SSD meghajtókon, míg az SF2500-as és SF-2600-as sorozatú termékek üzleti felhasználóknak szánt SSD meghajtókon kaphatnak helyet. Azzal kapcsolatban egyelőre sajnos nem érkeztek hírek, hogy mikorra várható az SF-2000-es sorozató vezérlőchip átlagfelhasználóknak szánt változata, amely az SF-1200-as megoldásokat váltja majd a piacon.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward