Új Samsung chip került a Galaxy J7 okostelefonba

A Snapdragon 615 helyett Exynos 7580 fedezhető fel egyes Galaxy J7 modellekben.

Új Samsung chip került a Galaxy J7 okostelefonba

A Samsung egy hónappal ezelőtt állította reflektorfénybe a Galaxy J7 és J5 párosát, ezúttal pedig már a gépezetek indiai debütálásáról számolhatunk be. Persze nekünk nem az az érdekes, hogy Indiában is megvásárolhatóak a profi szelfizésre felkészített eszközök, hanem az a chip, ami az ottani Galaxy J7-ben tűnt fel.

Emlékezhetnek az olvasóink, hogy a Galaxy J7 eredetileg egy Qualcomm MSM8939 chippel került bevetésre, ami a Snapdragon 615 termékcsaládot erősíti. Az Indiában rajthoz állított verzióban azonban az előzetes feltételezésekkel ellentétben már nem a Qualcomm SoC-je teljesít szolgálatot, hanem egy saját fejlesztésű Samsung lapka. Az Exynos termékcsalád egyik legfrissebb tagjáról, a 7580-ról beszélhetünk jelen esetben, ami most először bizonyíthatja a rátermettségét. (Igaz, hogy korábban már a TCL P650M készülékben felbukkant egy GFXBench mérés erejéig, de erről a telefonról azóta sem hallottunk semmit.)

A szóban forgó lapkáról mostanáig hivatalosan nem számolt be a Samsung, szóval nem egészen van rálátásunk arra, hogy mégis milyen chipdizájnról beszélhetünk, és milyen képességek jellemzik. Ami biztos, hogy nyolcmagos, 64 bites és 1,5 GHz-es órajelen üzemel a Galaxy J7-ben (a TCL P650M-ben 1,6 GHz-es volt). Érdekesség, hogy kizárólag ARM Cortex-A53 feldolgozók találhatóak meg benne, és minden processzormag egyenlő esélyekkel indul, vagyis nem big.LITTLE architektúráról beszélhetünk, nincsenek benne alárendelt csoportok. Az azonos órajelen tevékenykedő nyolcasfogat mellett egy szintén ARM fejlesztésű Mali-T720 MP2-es grafikus vezérlő van, ami nem egy erőmű.

Az Exynos 7580 esetében követett recept persze egyáltalán nem ismeretlen már az iparágban. A MediaTek kezdte el elsőként a nyolc egyenrangú processzormagot felvonultató chipek tervezését és gyártását, mostanra pedig már a HiSilicon, vagyis a Huawei kínálatában is van ilyen megoldás a Samsung mellett. Az Exynos 7580-on felül – ha csak a 64 biteseket vesszük számításba –, ilyen például a Kirin 620, az MT6752, valamint az MT6753 is. A teljesítményét tekintve a Snapdragon 615 és a MediaTek MT6753 környékére lehet belőni a Samsung új reménységét. Állítólag a közeljövőben bemutatkozó Galaxy S5 Neonál is ez kaphatja meg a főszerepet.

A lecserélt chipet leszámítva minden maradt a régiben az indiai Galaxy J7 esetében. A készülék továbbra is egy hatalmas, 5,5 hüvelykes, HD felbontású megjelenítővel van ellátva. Ami különlegessé teszi, az a képernyő felett található 5 megapixeles előlapi kamera, melyhez még egy LED-es villanó is társul, amire azért egyelőre még elég ritkán láthatunk példát. A főkamerája már 13 megapixeles, az elkészült fotók a 16 GB-os tárhelyen, vagy a memóriakártyán kerülnek mentésre, hiszen microSD-t is kezel a masina. A rendszermemória 1,5 GB-os méretben képviselteti magát az Exynos 7580 mellett, szóval ilyen tekintetben azért nem teljesen engedte ki a gyeplőt a Samsung. Van a gépben Wi-Fi, Bluetooth modul, NFC chip és FM rádió is, így sosem fog kifogyni a dallamokból. A hátlapja mögött pedig egy 3000 mAh-s telep lapul, ami azon fog dolgozni, hogy minél tovább kiszolgálja egy töltéssel a felhasználót – átlagos üzemidőre van kilátás.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward