Új részletek a 6- és 12-magos Opteronok érkezéséről

Részleteiben is felfedte az AMD a korábban is megszellőztetett, a 6- és 12-magos, 45nm-es gyártási eljárással készülő Opteronokkal kapcsolatos terveit, amelyeket várhatóan a jövő év során dobna piacra.

Új részletek a 6- és 12-magos Opteronok érkezéséről

Részleteiben is felfedte az AMD a korábban is megszellőztetett, 6- és 12-magos, 45nm-es gyártási eljárással készülő Opteronokkal kapcsolatos terveit, amelyeket várhatóan a jövő év során dobna piacra.

A TG Daily cikke szerint a cég a hatmagos, egylapkás Istanbul esetében továbbra is támogatni fogja a Socket F (1207) platformot, viszont 2010-ben ezt a szabványt már elhagyja majd - ugyanis ekkorra tervezi az Maranello platform bevezetését. A 45nm-es chipek minatpéldányait elvileg már meg is kapták a forgalmazók.

Az Intel Nehalem platformja ellen a Barcelona processzorok egy változatát, a négymagos Shanghai-okat vetnék be, amelyek a 65nm-eseknél állítólag 20%-al kevesebbet fogyasztanak üresjáratban, valamint gyorsabbak is azoknál - szintén 20%-al. Kapnak emellett 6MB L3 gyorsítótárat - a jelenlegi platfrom háromszorosát -, integrált háromsávos HT3- és 800MHz-es DDR2 memória-támogatást is.

A fent említett Istanbul mutatja majd be elsőként a hatmagos modellt, a Shanghai-énál alacsonyabb processzor-sebességekkel - a DDR3-ra és a négy HT3-sávra való átállást pedig a Maranello-val valósítják majd meg.

Elsőként az egylapkás, hatmagos Sao Paulo érkezik majd, a maga 6MB gyorsítótárával, majd őt követi valamivel később a kétlapkás, 12 magos Magny Cours, 12MB L3 gyorsítótárral.

A vetélytárs Intel 2009-ben várhatóan már 32nm-es gyártási eljárásra áll majd át, míg az AMD esetében ugyanez a jelenlegi becslések szerint csak 2010 vége felé várható.

Az AMD mindenesetre állítja, hogy a jelenlegi négymagos Barcelona processzorai jóval hatékonyabbak és energiatakarékosabbak, mint az Intel-es ellenfelei: konkrétan 20%-al kevesebb fogyasztás és 13%-al jobb teljesítményt említenek, azonban amikor a TG Daily ellenőrizte ezeket az állításokat, azt az eredményt kapta, hogy az Intel Xeon 5440-es rendszerei mintegy 30%-al erőteljesebbek a Barcelona-nál.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward