Új Radeonokat kaptak az OEM piac szereplői

Az AMD három új Radeon HD 6000-es sorozatú videokártyát dobott piacra, amelyek ezúttal csak az OEM szereplők, azaz a rendszerépítők számára lesznek elérhetőek, azaz kereskedelmi forgalomban külön nem, csak komplett konfigurációk részeként juthatnak majd hozzájuk az érdeklődők. Az új videokártyák a kereskedelem fő áramát célozzák meg, azaz tulajdonképpen az alsó-közép, illetve a középkategóriában foglalnak helyet. A termékek érkezésével fény derült két új grafikus processzorra is, amelyek 40 nm-es csíkszélességgel készülnek és a Turks, illetve a Caicos kódnevet viselik.

Új Radeonokat kaptak az OEM piac szereplői

Az AMD három új Radeon HD 6000-es sorozatú videokártyát dobott piacra, amelyek ezúttal csak az OEM szereplők, azaz a rendszerépítők számára lesznek elérhetőek. Ez azt jelenti, hogy kereskedelmi forgalomban külön nem, csak komplett konfigurációk részeként juthatnak majd hozzájuk az érdeklődők. Az új videokártyák a kereskedelem fő áramát célozzák meg, tehát tulajdonképpen az alsó-közép, illetve a középkategóriában foglalnak helyet. A termékek érkezésével mutatkozik be a két új grafikus processzor is, melyek a Turks és Caicos kódneveket viselik.

A Turks GPU 480 stream processzorral érkezik és VLIW5-ös architektúrára alapoz. A DirectX 11-es GPU és a GDDR5-ös típusú fedélzeti memória között 128-bites memória interfész húzódik, de a memóriavezérlő GDDR3-as típusú fedélzeti memória használatát is támogatja, ami az olcsóbb modellek esetében lehet jó alternatíva a gyártó számára. A Turks GPU köré a Radeon HD 6670-es és a Radeon HD 6570-es videokártyák épülnek, amelyek mindketten 480 stream processzorral gazdálkodnak, de memória típus és órajel, illetve GPU órajel tekintetében már természetesen különböznek egymástól. A Radeon HD 6670-es modell GPU-ja 800 MHz-en, 512 MB-nyi vagy 1 GB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memóriája pedig 4 GHz-es effektív órajelen üzemel. A 128-bites adatsín és a memóriachipek jóvoltából 64 GB/s-os memória sávszélesség áll rendelkezésre.

A Radeon HD 6570-es modellnél a Turks GPU már csak 650 MHz-en üzemel, a memóriachipek órajele pedig attól függ majd, hogy a termék GDDR3-as vagy GDDR5-ös típusú fedélzeti memóriát tartalmaz-e. A GDDR3-as chipek 1800 MHz-es effektív órajelen ketyegnek majd, így a memória sávszélesség 28,8 GB-os értéket képvisel, míg a GDDR5-ös chipek esetében 4 GHz-es effektív órajelet alkalmaz majd az AMD, így ennél a modellnél is elérhető lesz a 64 GB/s-os maximális memória sávszélesség. A GDDR3-as memóriachippel üzemelő modellek maximum 2 GB-nyi, míg GDDR5-ös memóriachippel ellátott társaik maximum 1 GB-nyi fedélzeti memóriát tartalmazhatnak. Jól látható különbség a két újdonság között, hogy míg a Radeon HD 6670 normál méretű nyomtatott áramköri lappal és normál méretű hűtéssel érkezik, addig a Radeon HD 6570 esetében már alacsony profilú PCB-t és szerényebb hűtést alkalmaz a gyártó, így utóbbi kiválóan alkalmas kis formátumú konfigurációkban, illetve házimozi számítógépekben történő felhasználásra.

A sorban a Radeon HD 6450-es modellt is megtaláljuk, amely már a Caicos GPU köré épül. Ezt a modellt az integrált videó vezérlő leváltására ajánlja az AMD: a videokártya mindent tud, amit egy IGP, de annál természetesen nagyobb sebességet kínál. A Caicos az előző generációs Cedar GPU utódjaként lép a piacra és kétszer annyi stream processzort (160-at) tartalmaz mint elődje. A Caicos 64-bites memória interfésszel gazdálkodik, amely GDDR5-ös és DDR3-as memóriatámogatást kínál. A partnerek a GPU esetében döntésüktől függően 625 MHz és 750 MHz közötti magórajelet alkalmazhatnak. A DDR3-as fedélzeti chipek 533 MHz-en vagy 800 MHz-en (1066 MHz-es vagy 1600 MHz-es effektív órajelen), GDDR5-ös társaik pedig 800 vagy 900 MHz-en (3200 vagy 3600 MHz-es effektív órajelen) üzemelhetnek majd. Ezek a videokártyák már nem csak alacsony profilú nyomtatott áramköri lappal, hanem passzív hűtéssel is rendelkeznek, azaz teljesen csendben üzemelnek.

A termékek a komplett konfigurációkban hamarosan feltűnhetnek, de azzal kapcsolatban, hogy a kereskedelemben mikor lesznek külön videokártyaként megvásárolhatóak, egyelőre nem érkeztek információk, pedig bizonyára sokan örülnének nekik, hiszen például a 600-as szériák ár/érték aránya mindig is jó volt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward