Új Radeonok eltérő igényekre a Gigabyte-tól

A vállalat egy 1 GB-os Radeon R7 260X OC és egy 4 GB-os Radeon R9 270X OC modellt dobott piacra az év végi hajrában.

Új Radeonok eltérő igényekre a Gigabyte-tól

A Gigabyte két új Radeon sorozatú videokártyával kavarja fel az ünnepek közötti állóvizet: a vállalat egy Radeon R7 260X, illetve egy Radeon R9 270X sorozatú modellt mutatott be, amelyek mindketten egyedi hűtéssel és megemelt órajelekkel büszkélkednek.

Gigabyte Radeon R9 270X OC 4 GB-nyi VRAM-mal

Az R9 270X OC a megszokott 2 GB-nyi helyett immár 4 GB-nyi GDDR5-ös VRAM-mal száll harcba a vásárlók kegyeiért. Az újdonság kétféle változatban kerül a boltok polcaira: az egyik tartalmaz egy, a Battlefield 4 letöltésére jogosító kupont, a másik nem. A két kiadás teljesen különböző csomagolással rendelkezik, ahogy az a lenti fotókon is látszik.

A doboz belsejében persze mindkét esetben ugyanolyan videokártya lapul, amely egyedi tervezésű, a szokásosnál hosszabb nyomtatott áramköri lapra támaszkodik. A melegedő komponensek hűtéséről egy ütőképes, ugyancsak egyedi tervezésű megoldás gondoskodik, ami a WindForce 3X 450W nevet viseli és nem csak halkabban, de hatékonyabban is hűt, mint a referencia megoldás.

A PCB egy Curacao kódnévre keresztelt GPU-nak ad helyet, amely 1280 stream egységgel, 80 textúrázóval és 32 renderelő egységgel rendelkezik. A GPU 1050 MHz-es magórajelen ketyeg, de a PowerTune boost szolgáltatás jóvoltából ez az érték – terheléstől és hőmérséklettől függően – egészen 1100 MHz-ig emelkedhet. A GPU 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a 4 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához, amelynek effektív órajele ezúttal is 5,6 GHz. A friss videokártya a PCI Express 3.0 x16-os slot mellett két darab hattűs PCI Express tápcsatlakozón keresztül szerzi be a működéséhez szükséges áramot.

A DirectX 11.2-es, OpenGL 4.3-as és Mantle API támogatással egyaránt rendelkező újdonság két dual-link DVI, egy DisplayPort 1.2 és egy HDMI 1.4a videó kimenettel kerül forgalomba. Az új videokártya Battlefield 4 kupont tartalmazó kiadása néhány napja már elérhető webshopunkban, ára pedig 68 000 forint környékén helyezkedik el.

Érkezik a Radeon R7 260X OC 1 GB-os változata is

A Gigabyte tuningolt, Radeon R7 260X OC névre keresztelt videokártyája már egy ideje elérhető kereskedelmi forgalomban, most viszont érkezik belőle egy újabb kiadás is, amely 2 GB-nyi helyett immár csak 1 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriával gazdálkodhat.

A friss videokártya nyomtatott áramköri lapja Ultra Durable 2 komponenseket rejt, amelyek stabil tápellátást és stabil működést garantálnak. A GPU egy kétslotos felépítéssel rendelkező, 10 centiméteres átmérőjű ventilátort alkalmazó hűtő alatt bújik meg. A 160 négyzetmilliméteres Bonaire XT GPU ezúttal is 896 stream egységgel, 56 textúrázóval és 16 renderelő egységgel rendelkezik, órajele azonban már nem 1,1 GHz-es, hanem 1188 MHz-es értéket képvisel, azaz a Gigabyte mérnökei alkalmaztak némi tuningot.

A GPU-hoz 128-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a GDDR5-ös fedélzeti memória. A VRAM mennyisége a referencia modelleknél 2 GB, de a Gigabyte újdonsága csak 1 GB-nyi VRAM-ot kapott annak érdekében, hogy valamivel olcsóbb lehessen a referencia modelleknél. A megfelezett VRAM továbbra is 6,5 GHz-es effektív órajelen üzemel, csak úgy, mint a referencia modellek esetében.

Az R726XOC-1GD termékkóddal ellátott újdonság két DVI porttal, illetve egy HDMI és egy DisplayPort videó kimenettel kerül a boltok polcaira. Az új változat már előrendelhető, méghozzá 107 eurós áron. A 2 GB-os kiadás ára 122 euró körül mozog, azaz az újdonsággal nagyjából 14 eurót lehet megspórolni. Kérdés, érdemes-e. Az 1 GB-os kiadás várható hazai végfelhasználói ára egyelőre nem ismert. A 2 GB-os modell jelenleg 37 000 forintba kerül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward