Új Qualcomm WiFi vezérlők 10 Gbps feletti sávszélességgel

A 802.11ay szabványnak köszönhetően 10 Gbps feletti sávszélességre és vezetékes hálózatokra jellemző késleltetésre számíthatunk.

Új Qualcomm WiFi vezérlők 10 Gbps feletti sávszélességgel

A Qualcomm két új WiFi vezérlővel rukkolt elő, amelyek elsősorban a mobileszközök, illetve a VR és AR headsetek számára lehetnek érdekesek, hiszen olyan vezeték nélküli kapcsolatot biztosítanak, ami alacsony késleltetést és óriási adatátviteli sávszélességet garantál. De természetesen nem csak ezek az eszközök profitálhatnak az újdonságokból.

Az új vezérlők, vagyis a QCA64x8 és a QCA64x1 a 802.11ay WiFi szabványtervezetköré épülnek, ami a 60 GHz-es frekvenciatartományon belül dolgozik. Az aktuális lapkák esetében 10 Gbps körüli maximális adatátviteli tempóra számíthatunk, amelyhez a vezetékes hálózatokra jellemző késleltetés társul. Mivel gyártó főként hordozható, illetve alacsony fogyasztású eszközökbe szánja új termékei egy részét, így az energiahatékonyságra is nagy figyelmet fordítottak. Maga a 802.11ay szabvány egyébként 300-500 méteres hatótávolságot és 100 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélességet tesz elérhetővé, ám mivel milliméteres hullámhosszú rádiófrekvenciás kapcsolatról van szó, az útba eső falak és tereptárgyak jelentősen csökkentik a hatótávolságot, amit egyébként tiszta rálátás esetén adtak meg. Falak és egyéb tereptárgyak esetében jelentősen csökkenhet a hatótávolság, de hogy pontosan hogyan alakul, arról egyelőre nem beszélt a gyártó.

Galéria megnyitása

A 802.11ay támogatással ellátott vezérlők között jelen vannak a mobileszközökbe szánt QCA6421-es és QCA6431-es modellek, valamint a mesh hálózatokba, illetve egyéb fix WiFi hálózatokba szánt QCA6428-as és QCA6438-as modellek is.

Galéria megnyitása
Információk a WiFi szabványok tulajdonságairól (Forrás: L-COM)

Az új vezérlőknek köszönhetően friss lendületet kaphatnak a vezeték nélküli VR és AR headsetek, de a mobilpiacon is jól jönnek majd, hiszen egyszerűbb lesz a nagyfelbontású tartalmak megosztása, valamint a ScreenCasting funkció is kvázi késleltetés nélkül működhet majd. Ezzel együtt a mesh WiFi hálózatók backhaul rendszere, vagyis az egyes hozzáférési pontok között húzódó dedikált vezeték nélküli kapcsolat is sokkal gyorsabb lehet. Az újításból végső soron mind az üzleti felhasználók, mind pedig az átlagfelhasználók profitálhatnak majd az elkövetkező évek során.

A Qualcomm új WiFi lapkakészletei már elérhetőek a megrendelők számára, így idővel a különböző újdonságok fedélzetén is viszontláthatjuk őket.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap