Új Qualcomm SoC egységek autókba, UHD TV-kbe

A Qualcomm legújabb négymagos SoC egységei vonzó tulajdonságokkal érkeznek és eltérő iparágakat vesznek célba.

Új Qualcomm SoC egységek autókba, UHD TV-kbe

A Qualcomm két új SoC egységről rántotta le a leplet, amelyek mindketten a Snapdragon sorozatot erősítik: a 802-es modell Ultra HD televíziókban és set-top-box egységekben, a 602A pedig autókban és egyéb járművekben kaphat helyet a nem is oly távoli jövőben.

Snapdragon 802

A Snapdragon 802 a következő generációs okostévéket, set top box készülékeket és digitális médialejátszókat veszi célba. A friss SoC egység könnyedén megbirkózik majd az Ultra HD videó tartalmakkal, de emellett konzolminőségű játékélményt is kínálhat, ha arra van igény (persze itt nem egy PlayStation 4-re kell gondolni). Extra tulajdonság, hogy az új SoC olyan ütőképes lesz, hogy egyidejűleg elbír majd egy online játékkal és a videokonferencia jelentette terheléssel, de akár arra is lehetőséget ad, hogy videó streamelése közben böngésszünk az interneten. Az új SoC egyidejűleg akár négy HD videóval is elbánik, ami praktikusan annyit jelent, hogy a SoC egységgel felszerelt eszközön nézhetünk HD filmet, és ugyanez az eszköz további három különböző eszköznek is továbbíthat egy-egy HD streamet. Az újdonság természetesen natív 4K támogatással érkezik, azaz képes a 4K-s tartalmak dekódolására és lejátszására.

A kifejezetten televíziós területre készített SoC analóg és digitális interfészekkel egyaránt rendelkezik. Az újdonság támogatja a KitKat alapú Android szoftverkörnyezetet, amelynek segítségével egyszerűen lehet teljesítmény- és médiaoptimalizált alkalmazásokat készíteni.

Maga a SoC négy darab Krait processzormagot tartalmaz, amelyek 1,8 GHz-es magórajelen ketyegnek, a GPU szerepét pedig egy Adreno 330-as egység tölti be. Az új SoC kétsávos 802.11ac vezérlővel rendelkezik és Dolby Digital, illetve DTS Surround Sound támogatást egyaránt kapott. A SoC mintapéldányainak gyártása az év elején indul meg, a vele felszerelt termékek pedig az év vége felé kerülnek az üzletek polcaira.

Snapdragon 602A

A Snapdragon 802 mellett a Snapdragon 602A is bemutatkozott, ami már nem a következő generációs set-top-box egységeket és okostelevíziókat, hanem az autós információs- és szórakoztatóelektronikai rendszereket veszi célba. Ez a SoC tulajdonképpen egy kissé átalakított, autós igényekre szabott Snapdragon 600-as egység.

A Snapdragon 602A teljes mértékben megfelel az autóipari alkalmazáshoz szükséges követelményeknek mind minőség, mind tartósság, mind strapabíróság, mind pedig hőmérséklettűrés tekintetében. Az AEC-Q100-as megfelelőséggel is rendelkező SoC négy darab Krait processzormagot kapott, amelyek mellé egy Adreno 320-as GPU került. A SoC fedélzetén Hexagon DSP, GNSS baseband feldolgozó, illetve néhány extra processzormag is került – utóbbiak a nagyteljesítményű audió- és videofeldolgozást, illetve a kommunikációval kapcsolatos feladatokat segítik. A sokoldalú SoC belsejében Gobi 9x15 multimode 3G/4G LTE modul, QCA6547 Qualcomm VIVE 2-stream, kétsávos 802.11ac WiFi vezérlő és Bluetooth LE 4.0-s vezérlő egyaránt helyet kapott.

A friss megoldás többféle operációs rendszert is támogat és komplexebb alkalmazások futtatásához is elegendő teljesítményt kínál. A SoC megbirkózik a háromdimenziós felhasználói kezelőfelületekkel és a nagyfelbontású grafikával, de emellett arcfelismerésre és gesztusfelismerésre is bevethető. Extra, hogy a SoC egységgel felszerelt jármű hátsó ülésén akár 3D-s játékokkal is lehet játszani, ha a kellő infrastruktúra adott – itt fejtámlába vagy tetőkárpitra szerelhető monitorra, illetve megfelelő játékvezérlőre kell gondolni. A SoC képes egyszerre több HD kijelző és kamera kezelésére, méghozzá hardveres gyorsítás mellett történő kódolással/dekódolással – hála a beépített videó- és kamera jelfeldolgozó motoroknak.

Az Android és QNX Car Platform támogatással érkező Snapdragon 602 első mintapéldányai az idei év első negyedévében készülhetnek el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward