Új, OEM Nvidia videokártyák, hatalmas kavarodás

Az Nvidia új videokártyákat dobott piacra, amelyekkel egyelőre csak és kizárólag az OEM szegmenset veszi célba. A termékek között Fermi alapú példányok is vannak, sőt, több azonos nevű videokártya is, így nem lesz egyszerű a vásárlók dolga.

Új, OEM Nvidia videokártyák, hatalmas kavarodás

Az Nvidia új videokártyákat dobott piacra, amelyekkel egyelőre csak és kizárólag az OEM szegmenset veszi célba. A termékek között Fermi alapú példányok is vannak, sőt, több azonos nevű videokártya is, így nem lesz egyszerű a vásárlók dolga.

A kínálatban GK107 alapú videokártyák, valamint GF114-es és GF116-os alapokon nyugvó termékek egyaránt jelen vannak – azaz Fermi és Kepler alapú modellekkel egyaránt bővült a kínálat. Első körben vegyük sorra a két problémamentes videokártyát, amelyeknél teljesen egyértelmű a helyzet.

Az első újdonság a GeForce GT 630-as modell, amely GK107-es grafikus processzor köré épül. A 28 nm-es csíkszélességgel készülő, Kepler alapokon nyugvó GPU 384 CUDA maggal rendelkezik. A GPU és az 1 vagy 2 GB-nyi DDR3-as memóriachip között 128-bites adatsín teremt kapcsolatot. A GPU 875 MHz-es magórajelen üzemel, a fedélzeti memória pedig  1782 MHz-es effektív órajelen ketyeg. Az újdonság alacsony profilú felépítéssel kerül a komplett számítógép konfigurációkba, ahol D-Sub, DVI és HDMI videó kimeneteket kínál. A termék 50 wattos TDP-vel rendelkezik.

A másik olyan videokártya, amelynél nincs kavarodás, az a GT 645-ös modell. Ez a modell egy GF114-es grafikus processzort alkalmaz, amely eredetileg 384 CUDA maggal rendelkezik, ám ebben az esetben csak 288 CUDA móddal gazdálkodhatunk. A GPU és az 1 GB-nyi GDDR5-ös szabványú fedélzeti memória között 128-bites adatsín teremt kapcsolatot. A GPU 776 MHz-es magórajelen ketyeg, így a CUDA magok órajele 1552 MHz-es értéket képvisel. A GDDR5-ös memóriachipek 3828 MHz-es effektív órajelen dolgoznak. A normál méretű, kétslotos felépítéssel rendelkező termék két DVI, valamint egy mini-HDMI videó kimenetet kínál, TDP-je pedig 140 wattos.

Ezzel el is érkeztünk a három azonos nevű, ám teljesen ellentétes specifikációkkal rendelkező GeForce GT 640-es videokártyákhoz. A termékek között két GK107 alapú, valamint egy GF116 alapú megoldást találunk. Nézzük őket sorban, egyenként.

Az első példány GK107-es GPU-t alkalmaz, amely 797 MHz-es magórajelen ketyeg és 384 CUDA magot kínál. A GPU és a DDR3-as típusú fedélzeti memória között 128-bites adatsín teremt kapcsolatot, fedélzeti memóriából pedig 1 GB-nyi, illetve 2 GB-nyi kerülhet az újdonságra, az adott partner választásától függően. A DDR3-as fedélzeti memória 1782 MHZ-es effektív órajelen ketyeg, a videó kimenetek között pedig egy D-Sub, egy DVI és egy HDMI portot találunk. Ez a modell 50W-os TDP-vel bír.

A második GeForce GT 640-es modell már GF116-os GPU-ra alapoz, amely 144 CUDA maggal rendelkezik, 720 MHz-es magórajelen ketyeg és 192-bites adatsínen keresztül kapcsolódik az 1,5 GB-nyi, illetve 3 GB-nyi DDR3-as fedélzeti memóriához. A CUDA magok 1440 MHz-es, a memóriachipek pedig 1782 MHz-es effektív órajelen ketyegnek. A videó kimenetek között ezúttal is D-Sub, DVI és HDMI portokat találunk, a TDP pedig 75 wattos értéket képvisel.

A harmadik GeForce GT 640-es videokártya ugyancsak GK107-es GPU-ra alapoz, mint az első, ám a 384 CUDA maggal ellátott GPU itt már 950 MHz-es magórajelen ketyeg és GDDR5-ös fedélzeti memóriához kapcsolódik. A GPU és az 1, illetve 2 GB-nyi fedélzeti memória között 128-bites adatsín húzódik, a memóriachipek pedig 5 GHz-es effektív órajelen ketyegnek. A 75 wattos TDP-vel rendelkező videokártya D-Sub, HDMI és DisplayPort videó kimenettel bír.

A GeForce GT 640-es modellek háza táján látszólag nagy a káosz, de ezen könnyen úrrá lehetünk. Ha a legjobb modellre vadászunk, akkor az adott konfigurációnál ellenőrizzük, hogy a videokártya mennyi fedélzeti memóriával rendelkezik – ha itt 1 GB-os, illetve 2 GB-os értéket látunk, akkor Kepler alapú, modern termékkel van dolgunk. A két Kepler alapú GeForce GT 640 közül egyszerűen kiválaszthatjuk a gyorsabbat, csak ellenőrizzük, hogy van-e DisplayPort videó kimenet a hátlapon. Ha van, nyert ügyünk van.

Mindenesetre elég szomorú, hogy a fentihez hasonló trükkre van szükség, ha képben akarunk lenni. A hozzá nem értő felhasználók számára jó sűrű erdőt telepített az Nvidia, amikor az illetékesek kitalálták, hogy háromféle GeForce GT 640-es modellt kell piacra dobni…

Az új, OEM piacra szánt termékekkel kapcsolatban további információk az alábbi hivatkozások segítségével szerezhetőek be:

[list type="unordered"]

[*]GeForce GT 630

[*]GeForce GT 640-esek

[*]GeForce GT 645

[/list]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward