Új nyílt Linuxos mobil a piacon

Új nyílt Linuxos mobil a piacon

Hétfő óta kapható a második, teljes egészében nyílt forráskódú, önálló fejlesztésű Linuxos alkalmazásokkal szabadon gyarapítható mobiltelefon.

A Neo1973 az első olyan mobiltelefon, amelyet kimondottan a nyílt forráskódú OpenMoko operációs rendszer futtatására terveztek. A Trolltech gondozásában tavaly napvilágot látott Greenphone után ez már a második teljesen hozzáférhető Linuxos mobilként áll a fejlesztők rendelkezésére.

A First International Computer érintőképernyős GSM telefonja Bluetooth 2.0-val, integrált GPS-támogatással, microSD-alapon bővíthető tárral és Samsung Electronics processzorral dicsekedhet. Az alapkészletet 300$-ért vehetik meg a fejlesztők, ami csak magát a telefont és a szabvány kellékeit tartalmazza, míg a fejlett készlet - a 450$-ért elérhető, úgynevezett "Hacker's Dream Box" - debug board-ot és kábelt, valamint megfelelő eszközöket is tartalmaz - mindezt egy strapabíró tákásban.

Még az idén meg fog jelenni a mobil egy újabb, 3D-s grafika-gyorsítással, tuningolt processzorral és 802.11b/g Wi-Fivel felturbózott változata is.

Úgy tűnik tehát, hogy lassan beindul a mobil Linux is, amiben jelentős szerepet játszik a LiMo Foundation és a LiPS Forum összefogása is a szabványok harmonizálása érdekében. Egyes gyártók - mint például a Motorola - már most Linux operációs rendszert alkalmaznak egyes termékeikben. Ugyanakkor többen is rámutatnak a nyílt forráskód-mozgalom egyik fő hibájára: hogy messze nem elég jólszervezett ahhoz, hogy a csúcskategóriában is megállja a helyét - márpedig a Neo1973 és a Greenphone épp erre a babérra törnek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward