Új mobilszériát indít az LG, íme a K7 és a K10

Az LG útnak indította a K termékcsaládot. A két új mobil a középkategóriában indul útnak.

Új mobilszériát indít az LG, íme a K7 és a K10

Az LG a Consumer Electronics Show alkalmával egy teljesen új okostelefon-családot leplezett le. A vállalat bemutatta a K7 és a K10 készülékeket, amelyek aránylag szerény képességekkel bírnak. Bár egyelőre az áraik nem ismertek, de a jellemvonásaikat elnézve költséghatékony versenyzőkről beszélhetünk.

Az újdonságok egymástól eléggé eltérő képességeket vonultatnak fel, viszont a dizájn összeköti őket; a megjelenésük azonnal elárulja a rokoni kapcsolatot. Az LG a K széria tervezésénél a teljesen eldolgozott éleknek hódolt. A hátlap oldala szélesen lekerekített, a megjelenítőiket védő üveg pedig nagy ívben domborodik ki. A lekerekített formák szerelmeseinek szinte biztos, hogy pillanatok alatt elcsavarhatják a fejét a K7 és 10 okostelefonok. De vajon érdemes ezekre a készülékekre várni? Lássuk, milyen specifikációkkal érkeznek.

LG K7

A két masina közül értelemszerűen az LG K7 bír szerényebb képességekkel. Ez a készülék egy 5 hüvelykes, IPS technológiás panellel lett ellátva, ami azonban nagyon alacsony, mindössze 854 x 480 képpontos felbontást vonultat fel. Az FWVGA okán sajnos csak 196 PPI-s a pixelsűrűsége, szóval eléggé jól láthatóak majd az egyes képpontok, ami rögtön belerondít a felhasználói élménybe. A bekapcsolást követően az Android 5.1 rajzolódik ki a telefon kijelzőjén. A Lollipop esetében az LG számtalan extrával fog szolgálni, kezdve az LG UX felhasználói felülettel. A kamerákat tekintve átlagos középkategóriás szintet hoz a készülék. Az előlapjára egy 5 megapixeles megoldás került, a hátoldalán pedig már egy 8 MPixeles egységgel kell számolni. Ez utóbbihoz LED-es segédfény is társul, így rosszabb fényviszonyok mellett is lehet rá számítani.

A K7 lelke egy 1,1 GHz-es órajelen üzemelő, négymagos központi chip fog, amelynek a kilétére jelenleg csak tippelni tudunk. Ezekből a vonásokból egyértelműen a Qualcomm Snapdragon 210 besorolású lapka sejlik ki; az MSM8909 négy Cortex-A7 maggal van ellátva, az integrált grafikus egység szerepét meg egy Adreno 304 tölti be benne. Az okostelefon egyes régiókba eltérő vonásokkal juthat el, lesz olyan terület, ahol 1,5 GB-os rendszermemóriával lehet majd rá lecsapni, de 1 GB-os modell érkezésével is számolni kell. Sajnos ez utóbbi már csak az alapvető programok futtatására elegendő. A háttértárat figyelembe véve is kettő variánssal kell számolni, elérhető lesz az LG K7 8 vagy 16 GB-os tárkapacitással is. Arról nem esett most szó, hogy a bővítési megoldható-e, de vélhetően ez az opció nem hiányzik a repertoárjából. A mobil kapcsolati képességeire egyelőre nem tért ki az LG, de az már biztos, hogy készül belőle olyan, ami 4G LTE támogatással is szolgál, viszont olyannal is számolni kell még, ahol csak 3G HSDPA modem van jelen.

Mint mostanság már szinte minden LG okostelefonnak, ennek is a hátoldalára kerültek a hangerőgombok, és a kijelző felnyitására szolgáló billentyűnek is ott a helye – persze ezt a műveletet a kijelző kétszeri megkocogtatásával is véghez lehet vinni. A K7 üzemidejét tekintve nem sok jóra lehet számítani, ilyen tekintetben biztosan alulteljesít majd a mindennapos használat során. Az eszköz hátoldala mögött csak egy 2125 mAh-s akkumulátor kapott helyet, ami alacsony fogyasztású környezet ide vagy oda, biztosan kevés lesz még visszafogottabb nyomkodás mellett is. A 143,6 x 72,5 x 8,9 milliméteres vonalakkal határolt K7 a különböző kiadásoktól függően lila, titán, fehér és arany színben is elérhető lesz.

LG K10

A K10 esetében összességében már valamelyest jobb a helyzet, de még ez sem az erős közepes okostelefonok sorát fogja gyarapítani. Az LG ennél az eszköznél már egy egészen kellemes képminőséggel szolgáló, 5,3 colos megjelenítőt húzott elő a kalapból. A szóban forgó panel 720p-s, szóval a pixelsűrűsége már eléri a 277 PPI-s értéket. A szoftveres oldalát tekintve teljesen azonos képet fest, mint a K7-es jelölésű modell, szóval az Android 5.1 fut rajta az LG UX grafikus felülettel megtoldva. Akárcsak a K7-ből, a K10-ből is több fajta konfiguráció születik, ám itt szélesebb skálán mozognak a különböző változatok. Ennél az okostelefonnál már a kamerarendszer sem csak egyféle lehet. Az előlapi egység minden esetben 5 megapixeles fotók készítésére alkalmas, azonban a nagyobb jelentőséggel bíró főkameránál már 8 és 13 MPixeles megoldásokkal egyaránt számolni kell. Szerencsére a LED-es segédfénynek egyik sincs híján, és ha videózásra kerülne a sor, akkor egyaránt Full HD támogatást nyújtanak.

Az LG ezt a masinát összesen három különböző képességű központi chippel fogja szállítani a különböző régiókba, szóval a teljesítményét tekintve nem igazán lehet messzemenő következtetéseket levonni. Ezúttal sem ismert a lapkák kiléte, csak a magok száma és az órajelek nyilvánosak. Az alapot egy négymagos 1,2 GHz-es K10 jelenti, de lesz ahol 1,3 GHz-es, négymagos lapkával bukkan fel, és nyolc 1,14 GHz-es (1,4 GHz?) magot sorakoztató megoldással is számolni kell; mivel ez utóbbi már nyolcmagos, hiába alacsonyabb a frekvenciája, mint a másik kettőnek, ez diktálhatja a legjobb tempót. A felhasznált megoldások között Qualcomm és MediaTek chipek is lehetnek. A rendszermemóriát figyelembe véve is hasonló a helyzet, szóval három változattal kell számolni: 2, 1,5 és 1 GB-os RAM-mal felvértezett modellek is kilátásba helyezhetőek. A tárkapacitást figyelembe véve sem csak egyetlen opció akad, 8 és 16 GB-os is lehet a K10. A kapcsolati megoldásokra ezúttal sem térhetünk ki információ hiányában, de azt itt is leszögezhetjük, hogy egyaránt kell számítani a mobilra 4G LTE és 3G HSDPA mobil kommunikációs modemmel is.

Az LG K10 esetében is kritikus pont lehet az üzemidő, ugyanis a szakemberek csak egy 2300 mAh-s telepet pakoltak a hátoldala mögé. Ez az okostelefon ráadásul már nagyobb és erősebb, mint a K7, szóval az energiaigénye talán még annál is komolyabb, mint amennyivel erősebb lett az akkumulátora. A színválaszték nem bőséges abban az esetben, ha a 4G LTE-s modellt vesszük górcső alá, hiszen az csak titánszürke árnyalatban lesz elérhető jelen állás szerint, azonban a 3G HSDPA képes változatnál fehér, indigó és arany is szerepel a palettán, tehát itt már lehet válogatni. Az eszköz 146 x 74,8 x 8,8 milliméteres vonalakkal határolható körül, és a kialakításának hála kellemesen fog belesimulni a felhasználó tenyerébe, miközben a textúrázott hátlap gondoskodik a stabil fogásról.

Az LG a K7 és a K10 esetében nem beszélt az ajánlott fogyasztói árakról – ahogy arra már a bevezetőben is utaltunk –, de előre láthatólag megfizethető lesz mindkét konfiguráció. Egyelőre az is nagy kérdés, hogy Magyarországra melyik változataik fognak eljutni, azt csak remélni tudjuk, hogy mind a K7-ből, mind pedig a K10-ből a legjobbat kapja hazánk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward