Új mobil GeForce videokártyák érkeznek?

Érkezik a GeForce GTX 960M, a GeForce GTX 950M és a GeForce 940M.

Új mobil GeForce videokártyák érkeznek?

A legfrissebb pletykák szerint rövidesen új videokártyákkal bővülhet az Nvidia mobil palettája, legalábbis a LaptopMedia munkatársai meg nem nevezett források állításaira hivatkozva erről számoltak be. A meg nem erősített értesülések alapján március közepén két új GeForce GTX 900M sorozatú modell érkezik, de néhány hónap múlva egy harmadik példány is tiszteletet teszi a piacon.

Első körben a GeForce GTX 960M és a GeForce GTX 950M mutatkozhat be. Az egyelőre nem derült ki, hogy ezek a modellek pontosan milyen technikai paraméterekkel rendelkeznek, de annyi a jelek szerint biztosnak tűnik, hogy a termékek elődeiknél, azaz a GeForce GTX 860M-nél és a GeForce GTX 850M-nél nagyjából 20%-kal gyorsabbak lesznek.

A szóban forgó elődök, azaz a GeForce GTX 860M és a GeForce GTX 850M pont tavaly márciusban jelentek meg. Ezek a videokártyák a Maxwell alapokon nyugvó GM107-es GPU-ra támaszkodtak, igaz, GTX 860M-ből olyan kiadásokkal is találkozhattunk, amelyek a régebbi, Kepler alapú GK104-es GPU-t használták.

Az Nvidia korábbi gyakorlatát ismerve nagyon jó esély van rá, hogy a friss videokártyák ugyanúgy GM107-es GPU köré épülnek, mint elődeik, ám esetükben a korábbinál magasabb GPU és VRAM órajeleket alkalmaznak, hogy meglehessen a kellő teljesítménykülönbség. Elméletben arra is lenne lehetőség, hogy az Nvidia az újdonságokat a GeForce GTX 960 fedélzetén debütált GM206-os lapka köré építse – pontosabban annak kissé módosított, kevesebb erőforrással rendelkező változatára. Ezzel annyi a probléma, hogy míg a GM107 kiterjedése 148 négyzetmilliméter, addig a GM206 jelentősen nagyobb a maga 227 négyzetmilliméteres kiterjedésével. Ha az Nvidia tarsolyában nincs GM207-es GPU, akkor még mindig az a megoldás az esélyesebb, hogy a GeForce GTX 860M és a GeForce GTX 850M alapjait használva, némi órajel-emelést alkalmazva készíti el a két újdonságot.

A GeForce GTX 960M és a GeForce GTX 950M után nem sokkal a GeForce 940M is bemutatkozhat, amelynek pontos technikai paramétereiről ugyancsak nincs információ.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward