Új magokra váltva érkezhet a Snapdragon 653?

A Qualcomm állítólag már az ARM legfrissebb fejlesztéséhez idomíthatja a közvetkező felsőkategóriás lapkáját.

Új magokra váltva érkezhet a Snapdragon 653?

A Qualcomm a Snapdragon 821 rajthoz állítását követően, a színfalak mögött már a Snapdragon 652 vérfrissítésének előkészítésén dolgozhat a legfrissebb pletykák szerint. Az új központi chip, ami a teljesítménye alapján, ha nem is a csúcsra, de még mindig a felsőkategóriába lesz sorolható, a Snapdragon 653 azonosítót viselheti.

A Snapdragon 652 négy Cortex-A72 és ugyanennyi Cortex-A53 processzormaggal került bevetésre; ez utóbbi kvartett az új modellnél is jelen lesz, viszont a teljesítményfelelősök tekintetében már némi eltérés tapasztalható. Ha minden igaz, akkor a Qualcomm ezúttal már a Cortex-A73 processzormagot küldheti bevetésre, amelyet az ARM már az igazán nagy teljesítményű mobilok és táblagépek igényeihez igazított a korábbi A72-vel szemben, ami sokkal inkább a szerveres felhasználásra szolgált. Információink szerint az MSM8976 Prónál 2 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A73 egységek négyese bizonyíthat majd, így garantáltan nagyobb teljesítménnyel lehet számolni, mint a mostani terméknél, mivel a Snapdragon 652 nemcsak, hogy alacsonyabb teljesítményű magokra épül, hanem „mindössze” 1,8 GHz-en üzemel. Az energiahatékonyságért felelős kvartett lényegében szinte változatlanul várja, hogy bevetésre kerüljön, hiszen 1,4 GHz-en üzemelő Cortex-A53 magokról beszélhetünk, épp, mint a Snapdragon 652 esetében.

A grafikus feladatok felelőse az érkező újdonságban az Adreno 515 grafikus egység lehet, ami itt bizonyíthat majd először, hiszen a felmenőnek tekinthető MSM8976-ban még az Adreno 510 volt jelen. Azt nem tudjuk egyelőre, hogy milyen architekturális változással lehet itt esetleg számolni, az viszont a kiszivárogtatott adatok alapján valószínűnek tűnik, hogy 550 MHz-en fog üzemelni. Az IGP minden bizonnyal támogatni fogja az összes modern API-t kezdve az OpenGL ES 3.2-től az AEP-en, az OpenCL-en és a DirectX 12-n keresztül a Vulkan 1.0-ig. A memóriavezérlő kétcsatornásnak ígérkezik, ami ekkora teljesítmény mellett már aligha számítana meglepetésnek. A központi chip kizárólag LPDDR4 modulokat támogathat, és azon belül is inkább az alacsonyabb frekvencián dolgozó megoldásokat preferálja majd – legalábbis a jelenlegi információink alapján –, ami vélhetően a lehető legjobb hatékonyság garantálása érdekében alakul így. A háttértár eMMC5.1 technológiát alkalmazó NAND Flash egység lehet, így ezen a ponton sem kell attól tartani, hogy ne diktálna majd megfelelő tempót az érkező újdonságra épülő készülék.

Dupla képfeldolgozó egységgel kerülhet bevetésre a Snapdragon 653, ez pedig legfeljebb 24 megapixeles kamera használatát fogja lehetővé tenni. A lapka integrált 4G LTE hálózati modeme (Qualcomm WTR3925) kilences kategóriába sorolható, vagyis 300 Mbps-os letöltési sebesség elérésére lehetnek képesek azok az okostelefonok, amik ezt alkalmazzák. Szó esett még a kiszivárgott anyagban arról is, hogy van még a Snapdragon 653 fedélzetén 802.11 a/b/g/n/ac szabványoknak megfelelő Wi-Fi, továbbá Bluetooth 4.1 modul is része a „csomagnak”. Végül úgy fest, hogy a Qualcomm itt továbbra sem tervez előrelépni a gyártástechnológiában, ez azt jelenti, hogy az MSM8976 után az MSM8976 Pro is 28 nm-es csíkszélességen jöhet a nagy teljesítményre kihegyezett HPM node alkalmazása mellett.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy a Qualcomm Snapdragon 653 (MSM8976 Pro) mikor kerülhet reflektorfénybe, az pedig még ennél is nagyobb rejtély, hogy mikor fog befutni az első olyan okostelefon, amelynél már ez a megoldás bizonyíthat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward