Új középkategóriás chipeket jelentett be a Qualcomm

A Snapdragon 430 jövőre bukkanhat fel a mobilokban, a Snapdragon 617 viszont már idén meg is jelenhet.

Új középkategóriás chipeket jelentett be a Qualcomm

A Qualcomm az idei évben szokatlanul sok újdonságot mutat be, ezt már most kijelenthetjük, pedig még messze van az év vége. A legtöbb esetben mondjuk csak arról van szó, hogy több kategóriában is most érkezett el a generációváltás ideje, így a paletta nem bővül, inkább frissül.

Qualcomm Snapdragon 617

A vezető chipgyártó ezúttal nem felsőkategóriás megoldásokkal újított be, inkább középkategóriás chipeket húzott elő a kalapból. Lássuk először, hogy mire kell számítani a Snapdragon 617-től, ami a termékpalettán a 615 és a 616 jelöléssel ellátott Snapdragon egységek helyét fogja átvenni. Akárcsak az elődei, ez is egy heterogén többmagos dizájnt alkalmaz, méghozzá nyolc darab egyforma ARMv8 processzormaggal. A big.LITTLE architektúrába rendezett Cortex-A53 feldolgozók pontos órajele egyelőre nem ismert, csak annyi biztos, hogy a sebességfelelősök legfeljebb 1,5 GHz-es működési frekvencia elérésére lettek felkészítve. A memóriavezérlő mindössze egy 32 bites csatornával dolgozik majd, ami kizárólag LPDDR3 modulokat támogat az energiahatékonyság jegyében. Maximum 933 MHz-es lehet a rendszermemória, ami azt jelenti, hogy a sávszélessége 7,5 Gbps-ra korlátozódik. Ez bizony nem sok már abban a szegmensben, ahova ezt a Qualcomm szánja, de a korábbi chipek 6,4 Gbps-os sávszélességéhez képest még így is előrelépését könyvelhetünk el.

A grafikus egység terén nem történt szignifikáns előrelépés. Maradt az Adreno 405, viszont az nem derült ki, hogy milyen órajelen fog dolgozni – valószínűleg a Snapdragon 615 esetében látottnál magasabb frekvenciáról beszélhetünk, de ennek nem tulajdonított nagy jelentőséget a vállalat. A multimédiás képességei viszont valamelyest javultak az újdonságnak. Ez a lapka is támogatja már a HEVC/H.265 kódolást, és a javuló teljesítménynek köszönhetően már nemcsak 30 FPS-es Full HD anyagok dekódolására képes, hanem megbirkózik már a 60 képkockás videókkal is. Sajnos a felvételeket továbbra is H.264 használata mellett örökíti meg (1080p), szóval ilyen téren nem történt előrelépés. A beépített képfeldolgozó két 21 megapixeles kamerát tud kezelni, a DSP szerepkörét pedig a Hexagon 546 tölti be. Az LTE modem terén jelentő előrelépés történt, míg korábban csak az X5 LTE került a Snapdragon 615 mellé, addig a Snapdragon 617 már megkapta az X8 LTE egységet. Ezzel akár 300 Mbps-os le-, és 100 Mbps-os feltöltési sebesség is elérhető lesz, persze csak megfelelő hálózati háttér mellett.

Qualcomm Snapdragon 430

A Qualcomm legnagyobb népszerűségnek örvendő terméke egyértelműen a Snapdragon 410, így a vállalat a Snapdragon 430 esetében semmit sem szeretett volna a véletlenre bízni. Az új költséghatékony konstrukció nagyon ütőképesre sikeredett, így nem lenne meglepő, ha a bevetését követően hamar az S410 nyomdokaiba lépne. Már ez is nyolcmagos felépítést vonultat fel, és az ARM big.LITTLE architektúráját alkalmazza, de meglehetősen alacsony órajel mellett teszi ezt. A négy-négy 64bites Cortex-A53 szálból csak a teljesítményért felelős kvartett sebességére derült fény, ezek legfeljebb 1,2 GHz-ig mehetnek majd el, ha minden erejüket mozgósítaniuk kell. A memóriavezérlőt figyelembe véve megörökölte a Snapdragon 615 megoldását, tehát egyetlen 32 bites csatornáról beszélhetünk, melyhez kizárólag LPDDR3 modulok kapcsolódhatnak legfeljebb 800 MHz-es (effektív 1600 MHz) frekvencia mellett. Az elérhető maximális sávszélesség így 6,4 Gbps.

Az integrált grafikus vezérlőnél kiemelkedő gyorsulásra lehet számítani, itt ugyanis már egy Adreno 505 IGP bizonyíthatja a rátermettségét. Bár az egyelőre pontosan nem ismert, hogy milyen tudás birtokában van ez a feldolgozó, azonban abban biztosak lehetünk, hogy a korábban alkalmazott Adreno 306-ra köröket fog verni, annál ugyanis már a jelenlegi Adreno 405 is sokkal erősebb. Az ISP és a DSP tekintetében sem kell csalódnia az érdeklődőknek, már ez is 21 megapixeles kamerák bevetését támogatja majd, és egy Hexagon 536 tevékenykedik benne. Természetesen ismeri a HEVC/H.265 kodeket is, de hasonlóan a Snapdragon 617-hez, ez is csak dekódolásnál használja, az enkódolás során még nem, pedig akkor is jól jönne. Ez egy X6 LTE modemmel lett megáldva a Snapdragon 430, ami lényegében ugyanolyan sávszélességekkel dolgozik, mint az X5 LTE, szóval a négyes kategóriába (150/50 Mbps) sorolható be. Mindent egybevetve a kis Snapdragon jelentős előrelépést fog hozni a középkategória alsóbb szegmensét célzó okostelefonok képességeit figyelembe véve.

Ahogy az látható, eléggé hasonló felépítéssel bírnak a különböző chipújdonságok, viszont ezek nem különösebben fogják egymást megzavarni a piacon, ami az órajelből fakadó különbségeknek, valamint debütálásuk időpontjának tudható be. Bár egyszerre leplezte le őket a Qualcomm, nagy eltérés lesz időben közöttük. A Snapdragon 617 szériás megoldás nem sokat várat magára, ez már az ünnepi szezonban, karácsonyhoz közeledve felbukkanhat, míg a Snapdragon 430 csak jövőre érkezik – előre láthatólag a második negyedévben kerülhet rá a sor, tehát tavasz végén vagy nyár elején futhat be.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward