Új Intel HD Graphics driver Ivy Bridge-hez és Haswell-hez

Az új driver támogatást nyújt a Haswell újításaihoz és néhány hasznos hibajavítást is felvonultat.

Új Intel HD Graphics driver Ivy Bridge-hez és Haswell-hez

Megérkezett a legfrissebb Intel HD Graphics driver, amely ezúttal az Ivy Bridge, illetve Haswell sorozatú központi egységekhez készült. A friss szoftvert Windows 7, illetve Windows 8 operációs rendszer alatt lehet alkalmazni és nem csak 32-bites, hanem 64-bites kiadásban is elérhető, ahogy az lenni szokott.

Az eszközillesztő szoftver az Ivy Bridge sorozatú processzorok Intel HD Graphics 2500-as és HD Graphics 4000-es, valamint a Haswellek Intel HD Graphics 4200/4400/4600/5000/5100/5200-as videó vezérlőivel kompatibilis - ahogy az az alábbi táblázatból is kiderül.

Az Intel HD Graphics 15.31.9.3165-ös kiadása több hibajavítást is tartalmaz, ám mégsem csak ezek, hanem a Haswell új funkcióinak támogatása miatt is érdekes. Az új driverrel kiaknázhatóak az Intel Wireless Display 4.1-es technológiában rejlő lehetőségek, de emellett a JPEG/MJPEG fájlok hardveres kódolásának igénybevételéhez szükséges támogatás is megérkezett. A hárommonitoros rendszerben gondolkodók számára jó hír, hogy az új driverrel a Haswell érkezésével bemutatott úgynevezett Collage mód is elérhetővé válik, ami a három megjelenítőt egy nagy képtérként tárja az operációs rendszer elé - csak úgy, mint az Nvidia Surround és az AMD Eyefinity.

A többmonitoros módhoz kapcsolódik egy javítás is: ezentúl Windows 8 alatt klón kijelző módban nem kell többé fekete képernyőtől tartani, azaz az üzemmód ezentúl úgy működik, ahogy kell. Ha pedig EDID támogatással nem rendelkező monitort kívánunk használni, akkor a rendszer Windows 7 és Windows 8 alatt többé nem alkalmaz 1366 x 768 pixeles kényszerített felbontást. További jó hír, hogy a szoftvermérnökök munkájának köszönhetően a szoftver Windows 8 alatt ezentúl "nem felejti el" az egyes speciális HDMI beállításokat a rendszer újraindítása után sem (például Quantization és xvYCC). A daisy-chain módban üzemelő megjelenítő rendszereknél a harmadik DisplayPort 1.2-es monitor esetében eddig nem volt elérhető a 2560 x 1080 pixeles felbontás, ám ez már a múlté. A hibajelenség csak a Haswell alapú konfigurációkat érintette.

A Switchable Graphics rendszerek esetében a DWM.exe összeomlását okozó hiba is a múlté, ami eddig mind Windows 7, mind pedig Windows 8 alatt jelentkezett. Azt a hibát is javították az Intel szakemberei, amely miatt eddig a Corel VideoStudio Pro alkalmazás összeomlott, ha az idősávra H.264-es fájlt próbált beilleszteni a felhasználó. Ezentúl a Resident Evil 5 Benchmark esetén sem kell képminőséggel kapcsolatos problémáktól tartani, amelyek eddig Windows 8 alatt, DirectX 10-es módban jelentkeztek. Annak érdekében, hogy a friss driver a lehető legjobban, hiba nélkül működjön, mindenképpen érdemes beszerezni az alábbi alkalmazásokból a legfrissebbeket - persze csak akkor, ha használni akarjuk őket: 3DMark 11, Batman Arkham City, Mafia 2, Company of Heroes, Homefront, Unigine Heaven, Battlefield 3 és Total War: Shogun 2.

Az új eszközillesztő szoftver asztali és mobil konfigurációkhoz egyaránt alkalmazható. Utóbbiaknál telepítési hiba esetén az adott noteszgép gyártójának hivatalos weboldaláról kell beszerezni a legfrissebb grafikus drivert. Az új eszközillesztő szoftver dokumentációját itt találják az érdeklődők, magát a drivert pedig innen (32-bit), illetve innen (64-bit) lehet letölteni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward