Új Intel Atom Z3700-as SoC egységek táblákba

Az új SoC egységek közül kettő a belépőszintet, egy pedig a prémium táblák szegmensét veszi célba.

Új Intel Atom Z3700-as SoC egységek táblákba

Az Intel három új taggal bővítette táblákba szánt Atom 3700-as SoC egységeinek kínálatát, amelyek elődeiknél mindannyian nagyobb teljesítményt kínálnak, hála az órajel-emeléseknek. A felsőkategóriában az Atom Z3785-ös modell indul, amely CPU teljesítmény tekintetében hasonló szinten helyezkedik el, mint a Z3775, de IGP teljesítmény tekintetében már gyorsabb elődjénél, hála a magasabb órajelnek. A szóban forgó újdonság várhatóan a 10 hüvelykes képátlójú prémium táblákban tűnhet fel a nem is oly távoli jövőben.

Az Atom Z3785 mellett két költséghatékony modell is érkezett, amelyek a Z3736F, illetve a Z3736G típusjelzést viselik. Ezek az újdonságok közvetlen elődeikhez képest picivel jobb teljesítményt kínálnak, hála megemelt CPU Burst órajelüknek.

Az új Atom Z3700-as sorozatú SoC egységek ezúttal is négy darab Silvermont alapú processzormaggal rendelkeznek, amelyekhez 2 MB-nyi másodszintű gyorsítótár jár. A DDR3-as memóriavezérlő modelltől függően egy- és kétcsatornás egyaránt lehet, az IGP szerepét pedig minden esetben hetedik generációs grafikus architektúrára épülő megoldás tölti be.

A Z3785-ös SoC egység processzormagjai 1,49 GHz-es órajelen üzemelnek, de ez az érték a Burst technológia jóvoltából egészen 2,41 GHz-ig emelhető – terheléstől függően. Az IGP alap órajele 311 MHz-ről 313 MHz-re nőtt, a Burst órajelet pedig 778 MHz-ről egészen 833 MHz-ig emelték, ami 7%-os növekményt jelent. A 2,2 wattos SDP-vel érkező Z3785 LPDDR3-1333 MHz-es memóriatámogatással kerül forgalomba.

A belépőszintet megcélzó Z3736F és Z3736G modellek 1,33 GHz-es alap- és 2,16 GHz-es Burst órajelet alkalmaznak a processzormagok esetében, fentebb említett társukhoz képest pedig szerényebb szolgáltatás listát vonultatnak fel. Például a memóriavezérlő kettő helyett csak egy csatornával gazdálkodik, a beépített vezérlők pedig kevesebb portot kínálnak, mint a Z3785 esetében. A két új SoC egység CPU órajel tekintetében gyorsabb elődeinél, IGP órajel tekintetében azonban nem képviselnek különösebb előrelépést. Fontos kiemelni, hogy az F jelölésű modell egyetlen 64-bites, a G jelölésű pedig egyetlen 32-bites DDR3-as memóriacsatornával gazdálkodik.

Az új belépő szintű SoC egységek 20 dollárba kerülnek, azaz 3 dollárral drágábbak elődeiknél. A Z3785-ös SoC egység listaára nem derült ki. Az újdonságok rövidesen feltűnhetnek a táblák piacán.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward