Új Intel alaplapok natív PCI támogatás nélkül?

Az Intel 2011 elején dobja piacra hatos sorozatú lapkakészleteit, amelyek közül a P67-et és a H67-et már több alaplapon is viszont láthattuk az idén június elején megrendezett Computex 2010 alkalmával. Az Intel nagyjából négy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy nyugdíjazza az IDE csatolófelületet, így azóta az alaplapgyártók csak külön külső chip segítségével tudják biztosítani a szabvány elérhetőségét. A legfrissebb hírek szerint a következő áldozat a 32-bites PCI slot lesz, amely bizony elég régi technológiának minősül. A források szerint a 6-os sorozatú lapkakészlettel rendelkező alaplapokon a jövőben már csak külön külső vezérlő használatával juttathatják majd PCI támogatáshoz a gyártók a felhasználókat, ugyanis az Intel lapkakészlete nem nyújt többé natív támogatást a korosodó technológiához.

Új Intel alaplapok natív PCI támogatás nélkül?

Az Intel 2011 elején dobja piacra hatos sorozatú lapkakészleteit, amelyek közül a P67-et és a H67-et már több alaplapon is viszontláthattuk az idén június elején megrendezett Computex 2010 alkalmával. Az Intel nagyjából négy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy nyugdíjazza az IDE csatolófelületet, így azóta az alaplapgyártók csak külön külső chip segítségével tudják biztosítani a szabvány elérhetőségét. A legfrissebb hírek szerint a következő áldozat a 32-bites PCI slot lesz, amely bizony elég régi technológia. A források szerint a 6-os sorozatú lapkakészlettel rendelkező alaplapokon a jövőben már csak külön külső vezérlő használatával juttathatják PCI támogatáshoz a gyártók a felhasználókat, ugyanis az Intel lapkakészlete nem nyújt többé natív támogatást a korosodó technológiához.

A jelenlegi helyzet szerint a fentiek a H67-es, P67-es és H61-es lapkakészlettel ellátott alaplapokra vonatkoznak majd, az üzleti felhasználók számára készített Q67-es, Q65-ös és B65-ös lapkakészletek továbbra is kínálnak majd natív PCI támogatást. Amennyiben az értesülések hitelesek, akkor sincs baj, ugyanis a gyártók harmadik fél által készített vezérlővel továbbra is kínálhatnak majd PCI slottal ellátott termékeket. Az Intel az információkat sem megerősíteni sem cáfolni nem kívánta, mindössze annyit mondtak az illetékesek, hogy amit jelen pillanatban nyilvánosságra lehet hozni a friss lapkakészletekkel kapcsolatban, azt már korábban is elmondták, vagyis most hivatalosan annyit lehet tudni az alaplapokról, amit az alábbi felsorolás tartalmaz:

[list type="unordered"]

[*]Következő generációs Intel® Core™ processzorok támogatása (Sandy Bridge)

[*]LGA 1155 Socket

[*]DDR3-as memória foglalatok

[*]SATA 3.0 (6 Gb/s)

[*]Beépített 1000/100/10Mpbs-os hálózati vezérlő

[/list]

Az Intel hatos sorozatú lapkakészlete köré épülő újdonságok LGA-1155-ös processzorfoglalattal érkezik, amely nem lesz kompatibilis a jelenleg is forgalomban lévő LGA-1156-os processzorokkal, ahogy arról már korábban is beszámoltunk. Az alaplapok a Sandy Bridge architektúrára épülő processzorok fogadására lesznek felkészítve és jövő év elején érkeznek.

Néhány P67-es és H67-es alaplapot már bemutattunk - amelyek egyébként tartalmaznak PCI slotokat -, ezekkel kapcsolatban az alábbi hivatkozások tartalmaznak bővebb információkat.

[list type="unordered"]

[*]Extrém P67-es ASRock alaplap

[*]P67-es alaplapok az ECS-től is

[*]P67-es és H67-es alaplapokat villantott a BIOStar

[*]Computex 2010: új ASUS, MSI és Gigabyte alaplapok

[*]Újabb P67-es és egy H57-es alaplap az ASUS-tól

[/list]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward