Új információk az AMD jövőre debütáló processzorairól

Új információk az AMD jövőre debütáló processzorairól

Az AMD következő generációs asztali processzorai a Bulldozer architektúra segítségével próbálják majd felvenni a versenyt az Intel új központi egységeivel szemben. A Bulldozer alapokon nyugvó újdonságok a tervek szerint a következő év második negyedévében debütálnak majd: a friss processzorok ugyan többféle változatban kerülnek forgalomba, de mindannyian a Zambezi kódnévre keresztelt lapka köré épülnek majd, akármilyen vásárlói réteget is vegyenek célba.

A felsőkategóriás szegmensben a nyolcmagos egységek, a teljesítmény kategóriában hatmagos társaik, míg a kereskedelem fő áramába szánt példányok között a négymagos Zambezi processzorokat találjuk. A frissen kiszivárgott útiterv szerint első körben a nyolcmagos közponi egységek válnak majd elérhetővé, amelyek modelltől függően 95W-os vagy 125W-os TDP-vel érkeznek. Ezen egységek megjelenése után nem sokkal a hatmagos és a négymagos processzorok is befutnak majd, amelyek már egyformán 95W-os TDP-vel rendelkeznek (Zambezi 6C, Zambezi 4C).

A Zambezi processzorok integrált memóriavezérlője (IMC) hivatalosan DDR3-1866 MHz-es memóriatámogatással érkezik. Összehasonlításképpen: a jelenleg is forgalomban lévő Deneb processzoroknál a hivatalos memória órajel DDR3-1333 MHz-ben lett megállapítva. A DDR3-1866 MHz-es memória órajelet (PC3-14900) alapul véve, a maximális rendelkezésre álló memória sávszélesség 29,8 GB/s körül fog elhelyezkedni kétcsatornás mód alkalmazása esetén. Ez a memória sávszélesség magasabb, mint amit az Intel nyújt a Core i7-es processzorok esetében a hivatalosnak minősülő DDR3-1066 MHz-es memória órajel és háromcsatornás memóriatámogatás alkalmazása mellett (25,6 GB/s).

A hat- és nyolcmagos Zambezi processzorok 8 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárral érkeznek, míg négymagos társaiknak be kell majd érniük 4 MB-nyi L3 Cache-sel. Az új processzorok Socket AM3+ tokozással rendelkeznek, így azokat Socket AM3-as vagy Socket AM2+-os alaplapokban nem lehet majd használni, viszont a Socket AM3-as processzorok a friss, Socket AM3+-os alaplapokkal kompatibilisek lesznek. Egyszóval, ha egy Socket AM3+-os alaplappal szemezünk, akkor azt nyugodtan megvásárolhatjuk processzorcsere nélkül, amennyiben Socket AM3-as processzorral rendelkezünk. A későbbiekben aztán Zambezi processzorra is válthatunk majd, ami szoros költségvetés esetén bizony nem egy rossz hír (többlépcsős rendszer fejlesztés).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward