Új Gigabyte alaplap, főként extrém tuningra

A Gigabyte Z170-SOC Force egy igazi csúcskategóriás tuning alaplap lesz, aminek egyéb szolgáltatások terén sem kell szégyenkeznie.

Új Gigabyte alaplap, főként extrém tuningra

A Gigabyte az Intel hamarosan megjelenő Z170-es lapkakészlete köré is épít majd legalább egy olyan különleges alaplapot, amely maximálisan kielégíti az extrém tuningosok igényeit. A szóban forgó alaplap a Gigabyte Z170-SOC Force nevet viseli, és felszereltségéből ítélve abszolút úgy tűnik, hogy ez lesz a kínálat zászlóshajója.

Fotó: ITfree4u
Fotó: ITfree4u

Az LGA-1151-es tokozású Skylake processzorokat fogadó újdonság rettentően erős VRM áramkörrel rendelkezik, amely 24 fázisú tápellátást biztosít a processzor számára. A VRM áramkör komponenseit nagyméretű hűtőbordák tartják hűvösen, amelyek igény szerint folyadékhűtő szettbe is beköthetőek, ha a terhelés ezt indokolja. A tápellátás egyébként egy 24 tűs ATX, valamint egy 8-tűs és egy 4-tűs CPU12V/EPS tápcsatlakozón keresztül történik, de az alaplap extraként egy hattűs PCIe tápcsatlakozót is kapott. A CPU foglalat mellett négy darab DDR4-es memóriafoglalat is a kínálat részét képezi, így akár 64 GB-nyi DDR4-3200 MHz-es rendszermemória is helyet kaphat a rendszerben, természetesen kétcsatornás memóriatámogatás mellett.

Fotó: ITfree4u
Fotó: ITfree4u

A bővítőhelyek között négy darab PCI Express 3.0 x16-os slot lapul, amelyek négykártyás módban x8/x4/x4/x4 sávszélességet kínálnak, de rajtuk kívül három darab PCI Express 3.0 x1-es csatolót is kapott a deszka. A fotók alapján összesen három darab SATA Express portot kapunk, SATA 6 Gbps-os portból pedig összesen 8 áll rendelkezésre – ezek közül hat a SATA Express portok részeként is működhet. Szerencsére az USB 3.1-es portok sem hiányoznak, kettő van belőlük, míg USB 3.0-s portból már összesen nyolc jár (négy hátlapi, négy előlapi). Az új alaplap USB 2.0-s portokat is kínál, amelyek közül kettőt rögtön a SATA Express portok mellett helyeztek el – ezek akkor jöhetnek jól, ha tesztpadon üzemel az alaplap.

Fotó: ITfree4u
Fotó: ITfree4u

A videó kimenetek között egy DVI, egy HDMI és egy Mini DisplayPort csatlakozó sorakozik – utóbbi minden bizonnyal egy 20 Gbps-os Thunderbolt port lesz. A sort a Gigabyte legfrissebb generációs Amp-UP adió rendszere és egy Gigabites Ethernet vezérlő zárja.

Fotó: ITfree4u
Fotó: ITfree4u

Természetesen, mivel tuningosoknak szánt alaplapról van szó, így rengeteg extra szolgáltatás is jár, amelyek az eredményes tuningot segítik – itt dedikált feszültségmérő pontokra, hasznos mikrokapcsolókra, Debug-LED kijelzőre, illetve egyszerűen, gombnyomással módosítható értékekre kell gondolni, hála az OC Touch blokknak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward