Új funkciókkal bővült az Android Wear

Az Android Weart futtató okosórák kihangosíthatóak lesznek, hangutasítással lehet majd üzenetet küldeni, és új gesztusokkal is számolni lehet.

Új funkciókkal bővült az Android Wear

A Google platformját használó okosórák még mindig sűrűn kapnak olyan frissítéseket, amelyek révén fontos és nagyon hasznos újítások kerülnek be a rendszerbe. Ezúttal is egy ilyen szoftvercsomaggal foglalkozhatunk, ami a vállalat hivatalos közleménye szerint három főbb területre koncentrál.

Az egyik ilyen terület a gesztusvezérlés, lássuk, hogy ebben a tekintetben mit nyújt a friss Android Wear. Lefelé vagy felfelé görgetni a kártyák lajstromát eddig is lehetett úgy, hogy nem kellett hozzáérni a kijelzőhöz; ezek egyszerű műveletek, és elég hozzájuk egy határozott csuklómozdulat, mostantól viszont nem áll meg itt a tudomány. Az újdonságnak köszönhetően már komolyabb műveletek végrehajtása sem jelent problémát a különböző kártyákon, de lehetőség lesz azonnal visszatérni a főképernyőre is. A hivatalos blogbejegyzés pontosan nem tért ki arra, hogy milyen gesztusok kapcsolódnak az új funkciókhoz, de van már hozzá segédanyag. Az Android Wear felismer majd a kéz leeresztését, emelését és a rázást is.

A frissítést követően a gesztusvezérlés mellett a hangutasítások tekintetében is új távlatok nyílnak meg. A három nagyobb újításból a második pont az üzenetküldés egyszerű hangutasítás révén. Az Android Wear folyamatosan hallgatózik arra várva, hogy a felhasználója utasítsa valamire, és ez a parancs mostantól akár így is hangozhat: “OK Google, Küldj egy WhatsApp üzentet Gábornak: Mindjárt ott leszek.”. Ennek az újításnak az az érdekessége, hogy nemcsak az alapértelmezett üzenetküldőt tudja használni, ahogy arra az előbbi példa is nagyon jól rámutat. A hangalapú üzenetküldést tekintve támogatott a WhatsAppon túlmenően a Google Hangouts (ez persze nem meglepő), a Nextplus, a Telegram, a Viber és a WeChat is. A Facebook Messengernek úgy fest, hogy nem szeretett volna kedvezni a Google, az ugyanis annak ellenére kimaradt a sorból, hogy egyértelműen a legelterjedtebb üzenetküldők egyike az Android platformon.

Az új funkciók hármasából utoljára maradt a kihangosítási lehetőség. Ennek köszönhetően a felhasználó az órán fogadhatja a bejövő hívásokat, illetve a friss üzeneteket is meg lehet így hallgatni, és a fent említett módon akár azonnal küldhető válasz is. Ebben az esetben is fontos lesz az alkalmazástámogatás, a keresőóriás a Glide-ot emelte ki, az itt kapott multimédiás üzenetek mindegyike megnyitható lesz, legyen az csak hangalapú, vagy tartalmazzon akár videót. A Google elmondása szerint a kihangosítás azoknak a már meglévő tulajdonosoknak érdekes igazán, akik Huawei Watch vagy ASUS ZenWatch 2 (ezen belül is a férfiaknak szánt, 49 milliméteres modell) okosórát viselnek, ezek ugyanis már gyárilag tartalmaznak megfelelő hangszórót.

Az újítások mellett természetesen a szakemberek javíthattak a megbízhatóságon, stabilitáson is. A friss Android Wear variáns valószínűleg sok kisebb hibára jelent gyógyírt, és az ilyenkor megszokott optimalizálásokkal is számolni lehet. Tehát mindenkinek érdemes lesz ezt mihamarabb feltelepíteni, miután elérhetővé válik.

Az új funkciókkal még több érdeklődő figyelmét keltheti fel az Android Wear operációs rendszer (legyen szó partnerről vagy szimplán vevőről). Arról egyelőre nem szólt a fáma, hogy a már megvásárolt termékek mikor fognak frissülni, de vélhetően a Google most azon dolgozik, hogy a következő hetekben minden óra megkapja az új verziót.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward