Új fotók az Nvidia következő csúcskártyájáról, a Titan X-ről

A GM200 alapú bestia az Nvidia szerint gyorsabb lesz a két GPU-s GeForce GTX Titan Z-nél is.

Új fotók az Nvidia következő csúcskártyájáról, a Titan X-ről

Az Nvidia a GDC alkalmával, az Epic rendezvényén mutatta meg, hogyan néz ki a következő egy GPU-s csúcskártyája, a GeForce GTX Titan X. Az első fotók alapján egy elegáns termék képe rajzolódott ki, technikai paraméterek tekintetében azonban csak kevés részletről hullott le a lepel. Most szerencsére alaposabban is megtekinthetjük az újdonságot, hála a MaximumPC munkatársainak, akik körbefényképezték azt – már amennyire ezt a körülmények engedték.

A GeForce GTX Titan Z esetében a "Z" betű valószínűleg az angol többes szám jelét képviselte, ezzel is utalva arra, hogy egy két GPU-s termékről van szó. A GeForce GTX Titan-X esetében az "X" a feltételezések szerint a "Next" jelzőt takarja, ami a termék következő generációs jellegére utal. Ez persze csak feltételezés – abszolút nem itt van most a hangsúly. Nézzük inkább, mi tudható az újdonsággal kapcsolatban.

A lencsevégre kapott modellen nem volt hátlapi hűtőlemez, így megcsodálhatjuk a 12 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória egyik felét, méghozzá 12 darab 4 Gb-es GDDR5-ös memóriachip formájában. A másik 12 4 Gb-es példány a nyomtatott áramköri lap másik oldalán foglal helyet. Az új videokártya tápellátásáról a PCI Express 3.0 x16-os slot mellett egy hattűs és egy nyolctűs PCI Express tápkábelen keresztül gondoskodhatunk. A videó kimenetek hasonlóak ahhoz, amit a GeForce GTX 980 esetében már megszokhattunk: három darab DisplayPort, egy HDMI és egy DVI port sorakozik a hátoldalon.

Az új videokártya a pletykák szerint 3072 CUDA magot tartalmazó, 28 nm-es csíkszélességgel készülő GM200-as GPU köré épül, amely 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a 12 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához. Sajnos órajelek tekintetében abszolút sötétben tapogatózunk, de annyit már elárult az Nvidia első embere, hogy a GeForce GTX Titan X nagyon gyors lesz: még az előző generációs két GPU-s csúcskártyát, a GeForce GTX Titan Z modellt is képes lesz maga mögé utasítani. Ez utóbbi azért elég meredek állítás, csak igen magas órajelen tudjuk elképzelni, hogy tényleg így van, így lehet, hogy a GM200-as chipből mindent kicsavartak a mérnökök, amit lehetett.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward