Új FireWire szabvány érkezik: S3200

Az 1394 Trade Association bejelentette legfrissebb FireWire szabványát, amely S3200-as kódnévvel rendelkezik. Az új szabvány tulajdonképpen az IEEE 1394b-re alapul, ám annál akár négyszer nagyobb adatátviteli sebességet kínál.

Új FireWire szabvány érkezik: S3200

Az 1394 Trade Association bejelentette legfrissebb FireWire szabványát, amely S3200-as kódnévvel rendelkezik (3,2 Gb/s). Az új szabvány tulajdonképpen az IEEE 1394b-re alapul, ám annál akár négyszer nagyobb adatátviteli sebességet kínál.

Az új szabvány a FireWire 800 csatlakozóit és kábeleit használja a nagy sebesség eléréséhez, így a váltás alkalmával a meglévő eszközök használhatóak maradnak. Az adat- és szerviz protokollok az új szabvány esetében nem változtak, így a gyártóknak egyszerű dolguk van az S3200 alkalmazásakor, hiszen egyszerűen és gyorsan építhetik be a jövőben megjelenő termékeikbe az új vezérlőt.

Napjainkban a FireWire 800-as csatolóval rendelkező külső merevlemezek akár 90 MB/s-os adatátviteli sebességre is képesek, az új eljárás segítségével ez az érték akár 400 MB/s is lehet.  Nagy előnye a FireWire portnak az USB-vel szemben az is, hogy a csatlakozó nagyobb áramot kínál a fogyasztók számára, így általában nincs szükség a FireWire csatolóval ellátott külső merevlemezekhez külön adapterre. Egyes USB 2.0-ás külső merevlemezek esetén lehetőség van arra, hogy az eszköz USB-ről kapja az enregiát, ám ekkor alacsony fordulatszámú energiatakarékos merevlemezt használnak, sőt, sokszor akár egy külön USB kábelt is alkalmaznak, amely a merevlemezt tápellátását biztosítja. A FireWire szabvány esetében nagyobb fordulatszámú, így gyorsabb lemezek használatára is lehetőség van, hiszen a port képes elegendő áramot biztosítani az egységnek- állítja a csoport.

A FireWire az eSata megoldással szemben is előnyben lehet, hiszen utóbbi nem képes áramellátást biztosítani a meghajtó számára, egészen pontosan nem egy kábelen keresztül történik az adatátvitel és a tápellátás.

Természetesen az új S3200-as szabvány a szórakoztatóelektronikai termékek piacán is hódítani fog. Az új  FireWire eljárás sokkal költséghatékonyabban tudja majd nagy távolságokba továbbítani a tömörítés-mentes HD tartalmakat a HDMI csatolófelülethez képest.

Az új S3200-as szabványt a Silicon Working Group fejlesztette ki, ehhez számos neves gyártóval működött együtt, ezek között megtalálható a Symwave, Texas Instruments, LSI Corporation, és az Oxford Semiconductor. Az S3200-as szabvány jóváhagyási eljárása 2008. januárjában kezdődik, ha minden jól megy, ezután nem sokkal megkezdődik az új szabvánnyal ellátott termékek fejlesztése is.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward