Új FirePro videokártyák az AMD-től

Az átlagfelhasználóknak szánt videokártyák piacán már nagyjából öt hónapja vannak jelen Cayman GPU-val ellátott megoldások, ám a profi szegmensben helyet kapó videokártyákból még csak most készültek el az első Cayman GPU-ra alapozó megoldások. A Radeon HD 6900-as sorozatú videokártyákból ismerős GPU mától a FirePro V7900-as és V5900-as modelleken is megtalálható, persze kifejezetten a professzionális felhasználók professzionális alkalmazásainak igényeihez szabva.

Új FirePro videokártyák az AMD-től

Az átlagfelhasználóknak szánt videokártyák piacán már nagyjából öt hónapja vannak jelen Cayman GPU-val ellátott megoldások, ám a profi szegmensben helyet kapó videokártyákból még csak most készültek el az első Cayman GPU-ra alapozó megoldások. A Radeon HD 6900-as sorozatú videokártyákból ismerős GPU mától a FirePro V7900-as és V5900-as modelleken is megtalálható.

A FirePro család két új tagja közül nem túl meglepő módon a V7900-as modell a gyorsabb megoldás. Ez a videokártya 1280 stream processzorral, 2 GB-nyi  GDDR5-ös fedélzeti memóriával és 160 GB/s-os maximális memória sávszélességgel áll a felhasználók rendelkezésére. Az újdonság 150W-os TDP mellett üzemel, négy DisplayPort videó kimenetet kínál és rendelkezik framelock/genlock, illetve sztereó 3D támogatással is. A videokártyához a gyártó négy darab single-link DVI adaptert is mellékel, amelyek a többség számára jól jöhetnek.

A második újdonság a FirePro V5900-as típusjelzést kapta. Ez a videokártya már csak 512 stream processzort tartalmaz, de ugyanúgy 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriát alkalmaz, mint társa. A 64 GB/s-os maximális memória sávszélesség mellett dolgozó újdonság 75W-os TDP-vel rendelkezik, videó kimenetek tekintetében pedig 2 darab DisplayPort és egy DVI csatlakozót kínál.

A friss termékek mindketten rendelkeznek Geometry Boost támogatással, ami a Cayman GPU sajátossága. A megoldás lényege annyi, hogy a GPU képes órajelenként két háromszöget is feldolgozni. Az új FirePro sorozatú megoldások emellett DirectX 11-es, OpenGL 4.1-es, OpenCL 1.1-es, CrossfirePro és Eyefinity támogatást is nyújtanak.

Az egyslotos hűtéssel érkező új FirePro videokártyák közül a V5900-as modell 599 dollárba, míg társa, a V7900-as videokártya 999 dollárba kerül. Az újdonságok elődeikhez képest kétszer több memóriát alkalmaznak, sőt, a V7900 több videó kimenetet is kínál, mint V7800-as elődje, így egyértelműen látszik, hogy a FirePro modellek ár/teljesítmény arány tekintetében bizony sokat javultak. Korábban csak a V8800-as modell kínált négy darab videó kimenetet, de az a termék 1499 dolláros ajánlott végfelhasználói áron került forgalomba.

Az AMD új FirePro videokártyái már elérhetők kereskedelmi forgalomban: mind külön, mind pedig komplett konfiguráció részeként megvásárolhatják őket a profi grafikus alkalmazásokkal dolgozó felhasználók (CAD/CAM, videó szerkesztő szoftverek, szimulációs alkalmazások, 3D-s modellező szoftverek, stb...)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward