Új eljárások a rák elleni küzdelemben

Két új eljárást kifejlesztésén dolgoznak a tudósok, melyek segítségével talán legyőzhetőek lesznek a rákos sejtek. Mindkét eljárás a sejtekben lévő gének által előidézett sejthalál, más néven az apoptózis vagy programozott sejtpusztulás mechanizmusán alapszik.

Új eljárások a rák elleni küzdelemben

Két új eljárást kifejlesztésén dolgoznak a tudósok, melyek segítségével talán legyőzhetőek lesznek a rákos sejtek. Mindkét eljárás a sejtekben lévő gének által előidézett sejthalál, más néven az apoptózis vagy programozott sejtpusztulás mechanizmusán alapszik. Ha egy sejt megfertőződik, sérült vagy rákos, a specifikus gének programozott sejtpusztulást idéznek elő annak érdekében, hogy a szervezet egészségét megőrizzék. A legtöbb rákos sejt azonban képes kivédeni ezt a mechanizmust úgy, hogy blokkolja az apoptózist előidéző géneket, így azok nem tudják felismerni, ha a sejt károsodik. A rákos sejtek programozott elhalásának újraaktiválása a „bűvös lövedék”. Ezen genetikai terápia segítségével elpusztíthatóak a rákos sejtek, míg az egészséges sejtek épek maradnak. Ezzel a gyógymóddal elkerülhetőek lennének azok a mellékhatások, amelyek a legtöbb most alkalmazott terápiával együtt járnak.

Az egyik ilyen lehetséges terápia olyan vegyületek szervezetbe juttatásán alapszik, amelyek gátolják azon proteinek működését, amelyek a DNS sejten belüli megóvásáért felelősek. Ezeket a vegyületeket hiszton deacetiláznak (HDAC) nevezik. Ha megváltoztatjuk a DNS-t a sejten belül, vagyis átkódoljuk, akkor ezek a változások hatással lehetnek néhány apoptózist szabályzó génre is. A HDAC inhibitorokról már korábban is végeztek kutatásokat, mint a rák egyik lehetséges gyógymódja, azonban csak túl nagy koncentrációban találták hatásosnak. Valószínűleg részben azért, mert nem tudták tökéletesen a sejtbe juttatni.

A kutatócsoport azt a megoldást fejlesztette ki a probléma megoldására, hogy a HDAC inhibitorokat egy olyan vegyülettel együttesen alkalmazzák, melynek segítségével képes lesz behatolni a sejtekbe. Egy olyan cukorra esett a választásuk, amely az apoptózisban részt vevő proteinekhez kapcsolódik. Az új vegyület már kisebb koncentrációban is sokkal hatásosabb a sejtelhalás mechanizmusának beindításában, mint a korábbi HDAC inhibitorok. Amennyiben a HDAC inhibitort és a cukrot külön-külön juttatják a sejt belsejébe, akkor hatástalan marad. Sőt, más cukrok felhasználásával sem működik. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a gének megváltoztatása és a cukor és a protein együttes hatására a rákos sejtek felismerik, hogy ideje elpusztulniuk. A szabadalmaztatás és az állatkísérletek mindenesetre elkezdődtek.

Mindeközben a Rochester Egyetem (New York állam) egyik előadásában bemutatott egy olyan eljárást, amely képes elpusztítani a mozgó rákos sejteket, illetve néhány őssejtet is képes megtisztítani. Az eljárás az úgynevezett szelektinekre támaszkodik. A szelektin egy olyan fehérje, amely a véredények belső felületén található. A normál vérsejtek össze tudnak kapcsolódni ezekkel a fehérjékkel, azonban ha a szervezet nem érzékel inflammációt (gyulladás), akkor ez a kapcsolódás nem tart sokáig.  Az őssejtek és a szelektinek összekapcsolódása tartós lehet, mialatt a rákos sejtek, amelyek új területeket fertőznek meg (ez a metasztázis, más szóval az áttétképződés folyamata) is hozzákapcsolódnak a szelektinekhez, azonban e folyamat dinamizmusa még nem ismert.

A kutatók egy kis átmérőjű cső belső felületét szelektinek és fehérjék keverékével vonták be, majd vért engedtek a csőbe. A normál vérsejtek nem kapcsolódtak elég hosszú ideig a szelektinekhez ahhoz, hogy beinduljon az apoptózis. A metasztikus rákos sejtek viszont igen, így azonnal beindult a sejtpusztulás. Az elhalt sejtek helyére új sejtek kerültek, azt bizonyítva, hogy ez az eszköz hosszabb időn át is hatásos lehet. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy ha ezeket az apró csöveket beépítik a véredényekbe, akkor segíthetnek azokon a betegeken, akik leginkább ki vannak téve a metasztázis veszélyének, azoknál például akiknél az elsődleges tumort eltávolították.  Hasonló eszközöket használtak azok a tudósok, akik patkányokon végzett kísérletek során az állatok véredényeiből egészséges csontvelő őssejteket vontak ki. Ebből is látszik, hogy ez az eljárás az orvostudomány több területén is alkalmazható.

Azonban még mindig messze járunk attól, hogy ezeket az eljárásokat az embereken is alkalmazni tudjuk ( a „Megtalálták a rák ellenszerét” és hasonló címlap sztorik ellenére), de egy dolog biztos: a biológia számos területén végzett kutatások megteremtették a lehetséges gyógymódok alapjait. A sejtbiológiai kutatások nélkül pedig még most sem tudnák megmondani, hogy mitől is olyan különlegesek a rákos sejtek. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward