Új egy GPU-s csúcskártyán dolgozik az AMD?

A friss jövevénnyel kapcsolatban meglehetősen keveset lehet tudni, de az már azért kiderült, hogy érkezésére az idei nyár folyamán lehet számítani.

Új egy GPU-s csúcskártyán dolgozik az AMD?

A legfrissebb iparági pletykák szerint úgy tűnik, az AMD hamarosan egy új, egyetlen GPU-val rendelkező videokártyát dob piacra, ami a GeForce GTX 780 Ti, illetve a GeForce GTX Titan Black ellen szállhat harcba. Az új modell több lesz egyszerű tuningolt megoldásnál, mert a források szerint HBM memória-technológiát alkalmaz, ami nagy sávszélességet kínál. A HBM lényege, hogy egyetlen memóriachipen belül több egymásra rétegezett memórialapka foglal helyet. Ezzel csökkenthető a fogyasztás és így a hőtermelés, valamint még a nyomtatott áramköri lap méretén is lehet faragni, hiszen a megoldás helytakarékos.

Az első forgalomba kerülő HMB memóriachipek 8 Gbit 4Hi típusú megoldások lesznek – egy-egy ilyen chip 128-bites memória-adatsínen keresztül kapcsolódik majd a GPU-hoz. Emiatt a Hawaii GPU-k 512-bites adatsínjének "megtöltéséhez" elég lesz négy ilyen memóriachip.

Persze rendszerint nem a memória-sávszélesség az elsőszámú kerékkötője a videokártyák teljesítményének, így GPU fronton mindenképpen szükség lesz némi órajel-emelésre, ha a vállalat le akarja nyomni az Nvidia egy GPU-val ellátott csúcskártyáit. Hogy milyen elnevezést kaphat a friss jövevény? Jelenleg az AMD Radeon R9 295X név tűnik befutónak, de mivel még korai pletykákról van szó, így nincs kizárva, hogy ez zsákutca.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward