Új driver csökkentheti a Radeon RX 480 étvágyát

Az AMD még a héten elérhetővé teszi a 16.7.1-es verziószámú drivert, amelynek fedélzetén lesz egy "kompatibilitást növelő kapcsoló".

Új driver csökkentheti a Radeon RX 480 étvágyát

Az AMD Radeon RX 480-as videokártyáról készített tesztek esetében egy érdekes „anomáliára” derült fény, ami ugyan nem minden esetben jelentkezett, mégis széles körben tapasztalták a tesztelők. A jelenség lényege annyi, hogy a Radeon RX 480 esetében megadott 150 wattos TGP-t – Total Graphics Power, de inkább TDP néven szokás emlegetni – mérhetően túllépte a tesztrendszer, azaz az elfogadhatónál magasabb fogyasztás jelentkezett.

Hogy ez mégis hogyan fordulhatott elő egy olyan terméknél, amely gond nélkül teljesítette a PCI SIG hitelesítési tesztjét? Úgy, hogy a szabványos teszt alkalmával csak és kizárólag az adott hardvert vizsgálják a szakemberek, a tesztet pedig nem befolyásolja semmiféle szoftver – például driver –, így a hitelesítést végül a hardver kapja. Igen ám, de a hardver működéséről egy bonyolult szoftver gondoskodik – ez az eszközillesztő szoftver –, ami bizonyos paraméterek változtatásával komoly hatást gyakorolhat a hardver viselkedésére, így annak fogyasztására is. És esetenként gyakorol is – ezzel magyarázhatóak a szokatlanul magas fogyasztásértékek.

Egyébként azonos gyártmányú videokártyák között is van némi szórás, ami a gyártásból fakad: egyes grafikus processzorok jobban tuningolhatóak és alacsonyabb üzemi feszültség mellett képesek teljesíteni egy adott órajelet, míg mások kevésbé kezesek tuning terén, illetve nagyobb a szivárgási áramuk, ami növeli a fogyasztást. Noha emiatt mérhetőek kisebb-nagyobb eltérések az egyes modellek között, felfelé nem igazán szokás túllépni a TGP keretet, legalábbis gyári specifikációval dolgozó referencia modellek esetén.

A téma hamar népszerűvé vált, boldog boldogtalan az okokat kereste, így néha-néha mulatságos magyarázatok is születtek, nemrégiben viszont az AMD is közzétett egy sajtóközleményt, amelyben a helyzet tisztázására törekszik. Ezek alapján tudható, hogy a Radeon RX 480 egyes változatainak „extra áramfelvételét” egy hamarosan érkező driver csökkenti, ami nem gyakorol jelentősebb negatív hatást az adott videokártya teljesítményére.

Az AMD szerint az, hogy a Radeon RX 480 esetenként nagyobb áramot vesz fel az alaplap PCI Express 3.0 x16-os csatolófelületén keresztül, abszolút nem jelenthet hosszabb távon problémát, azaz sem az alaplap, sem a tápegység, sem a PC egyéb komponensei nincsenek veszélyben. Ennek ellenére úgy döntött a cég, hogy a következő driver tartalmazni fog egy szoftveres opciót, amely segít az extra áramfelvétel csökkentésében – ez a driver a 16.7.1-es verziószámot viseli és rövidesen megjelenik.

Az új eszközillesztő szoftver Global Settings menüjén belül jelen lesz egy „Compatibility” feliratú kis kapcsoló, ami alapértelmezetten ki lesz kapcsolva, de akinek problémája van az adott Radeon RX 480 fogyasztásával, az opció engedélyezésével csökkentheti a videokártya fogyasztását. Az opció használata minimális hatással lesz a videokártya teljesítményére – az első tesztek majd elárulják, pontosan mit jelent ez a számok nyelvén.

Az említett driver ezzel együtt számos optimalizációt is tartalmaz majd, amelyek a Polaris alapú videokártyák teljesítményének növelését célozzák. Ezek az optimalizációk a legnépszerűbb játékokat veszik célba, a gyorsulás mértéke pedig néhány százalék lesz. Ennél részletesebb információ majd csak később, a driver megjelenésekor várható.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward