Új DDR4-es memória-órajel világrekord: 4032 MHz

A teszt egy MSI X99 SLI Plus alaplappal, valamint 4 GB-nyi DDR4-es HyperX memóriával zajlott. Processzorból egy mérnöki tesztpéldány próbálta állni a sarat.

Új DDR4-es memória-órajel világrekord: 4032 MHz

A DDR4-es memóriamodulok az Intel X99-es platformjának köszönhetően már asztali fronton is elérhetőek, ám a kereskedelem fő áramába szánt konfigurációk piacán majd csak az elkövetkező hónapok folyamán kezdik meg térhódításukat.

Az X99-es platformot tuningos körökben előszeretettel használják tuningalapnak – DDR4-es fronton pedig egyelőre ez az egyetlen olyan asztali platform, amellyel egyáltalán lehetőség van DDR4-es memória-órajel világrekord megdöntésére. A vállalkozó szellemű tuningosok természetesen lelkesen próbálkoznak is újabbnál újabb világrekordok beállítására: a legfrissebb próbálkozó Toppc, aki nemrégiben sikeresen meg is döntötte a korábbi DDR4-es memória-órajel világrekordot.

A lelkes tuningmester a feladat elvégzéséhez egy MSI 99 SLI PLUS alaplapból, egy Core i7 5960X processzorból, valamint egy 4 GB-os Kingston HyperX DDR4-es memóriamodulból álló tesztrendszert hívott segítségül – az sajnos nem derült ki, pontosan milyen videokártya foglalt helyet az alaplapban, de ez most talán mellékes is. Az viszont fontos lehet, hogy a Core i7 5960X processzor mérnöki tesztpéldány volt, nem egy kereskedelmi forgalomban is kapható darab. Az operációs rendszer szerepét 64-bites Windows 7 SP1-es szoftverre osztották.

A tuning során a processzor órajelét Toppc 126,04 MHz-es buszsebesség és 12-es szorzó segítségével 1512 MHz-re lőtte be, a Hyper-Threading támogatást azonban kikapcsolta, és csak egyetlen processzormagot hagyott aktív üzemmódban. A DDR4-es rendszermemória esetében 18-20-18-45-ös időzítés alkalmazása mellett egészen 2016,1 MHz-ig sikerült eljutni, ami 4032,2 MHz-es effektív memória-órajelet eredményezett, ez pedig elég volt az új DDR4-es memória-órajel világrekord beállításához.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward