Új chip, új név: befutott a Galaxy S4 Advance

Átnevezte a Snapdragon 800 chippel ellátott SGS4-et a Samsung, így könnyebben megkülönböztethető lesz a két eszköz egymástól - legalábbis a boltokban.

Új chip, új név: befutott a Galaxy S4 Advance

Az már valószínűleg egyáltalán nem új információ a legtöbb olvasónk számára, hogy a Samsung több, erősen eltérő Galaxy S4 variáns útját terelgeti a piacon, ám eddig úgy volt, hogy a legerősebb variánst sem lehetett megkülönböztetni a többiektől Dél-Koreán kívül. Ezen azonban most a vállalat egy új névvel változtatott, és megérkezett a Galaxy S4 Advance.

A Samsung évente egy zászlóshajót leplez le, amellyel általában tavasszal állnak elő. Eddig ezzel nem is volt különösebb probléma, ám idén a Qualcomm és az Nvidia is csak az év második felére készült el a legerősebb chipjével, így a Samsungnak a Snapdragon 600 termékcsaládból kellett kiválasztania a Galaxy S4 alapját adó lapkát. Időközben pedig – az év második felében – megérkeztek a konkurensek legjobbjai is, amik viszont már a Snapdragon 800 mellett tették le a voksaikat, így teljesítmény tekintetében a Samsung hátrányba került. Az LG G2-re és a Sony Xperia Z1-re valamilyen formán válaszolnia kellett a cégnek, így született meg a Galaxy S4 LTE-A, amiben már a legizmosabb Qualcomm chip dübörög.

A Galaxy S4 LTE-A azonban csak a hazájában, Dél-Koreában jelent meg ilyen utótaggal, és úgy festett, hogy Európa simán Galaxy S4-ként kapja meg ezt is, ám az első körben Franciaországba szánt gépezet mégsem így érkezett meg az öreg kontinensre. Az új csúcsmodell neve már Galaxy S4 Advance. Az Advance jelző nem most először került elő a Samsungnál, és eddig is a teljesítményben feljavított okostelefonokat billogozták meg ezzel, így logikus döntés volt itt is az Advance alkalmazása.

Az I9506-os modellszámú készülék az eredeti, Snapdragon 600-as változattal szemben mintegy 25 százalékkal magasabb teljesítményt tud felmutatni (AnTuTu mérésekre alapozva), ami bizony már nem elhanyagolható különbség. A SoC négy Krait 400 processzormagot foglal magába, melyek 2,3 GHz-es órajelen dolgoznak, az iGPU pozíciójában pedig egy Adreno 330 tetszeleg. Az izmosabb grafikus egység például a legújabb játékok esetében jöhet jól. Emellett újdonság persze itt is az LTE-Advanced, ami lehetővé teszi, hogy akár 150 Mbps-os letöltési sebesség elérésére is képesek legyünk a megfelelő infrastruktúra mellett (hazánkban például a Telenor nyújt ebben támogatást) mobilinterneten. A küllemét illetően a Galaxy S4 és az S4 Advance olyan, mint két tojás, de az újdonság csak feketében és fehérben vihető haza.

A Samsung Galaxy S4 Advance Franciaországban és Németországban már elérhető (utóbbi területen még nem ezen a néven debütált néhány hete), az ára pedig bizony eléggé magasra szökött. Kártyafüggetlenül mintegy 630 eurót kell érte leszurkolnunk, és ezért még csak 16 GB-nyi tárhelyet kapunk. Hasonló konfigurációban a Galaxy S4 (I9505) mindössze 450 euró kóstál. Vélhetően hamarosan szélesebb körben is kereskedelmi forgalomba kerülhet, és talán a hazai érdeklődőknek sem kell majd róla lemondania.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward