Új biztonsági funkciót hoz az Android 5.0

A jövőben ezáltal még több mobiltelefon nyomára akadhatnak rá egy esetleges lopást követően.

Új biztonsági funkciót hoz az Android 5.0

Napjainkban az okostelefonok nem csak a gyártóknak és a forgalmazóknak jelentenek hatalmas üzletet, hanem sajnos a tolvajoknak is. Ezek a készülékek a bennük foglalt hardver függvényében, akár annyit is érthetnek, mint egy öregebb személygépjármű, de egyszerűbben el lehet őket tulajdonítani. Egy hétvégi buliban sokszor nehéz folyamatosan vigyázni egy ilyen apróságra, de a strandon is gyorsan lába kélhet a telefonnak, ha nem elég figyelmes a tulajdonosa, és azért a zsebtolvajokat sem kell félteni egy zsúfolt trolibuszon.

Ezeknek a lopásoknak elébe menni nem igazán lehet, hiszen nem kötheti pórázra a mobilját a felhasználó, utólag viszont már egyre több trükköt próbálnak bevetni a vállalatok, valamint független biztonságtechnikai fejlesztők. Nem túlzás azt állítani, hogy már megszámlálhatatlan olyan applikáció van, ami arra szakosodott, hogy a lopott telefont mihamarabb megtalálhassák, és ezek között bizony akadnak jól működő megoldások is. Viszont az eszköz tulajdonosának kell feltelepítenie az ilyen programokat, és valljuk be, valószínűleg többen vannak azok, akik utólag ismerik fel, hogy milyen jó is lett volna, ha van ilyen applikáció is a fedélzeten. (Persze napjainkban már akad hardveres védelem is, ilyen például a Samsung és az Apple készülékeibe épített biometrikus szenzor, az ujjlenyomat-azonosító, de ez már más tészta.)

Szerencsére a Google is felismerte, hogy lépéseket kell tenni a lopások ellen, és éppen ezért maga az Android is egyre több védelmi funkcióval van ellátva. A tavalyi évben megjelent az Android Eszközkezelő (Android Device Manager), ami azóta már egyre több funkcióval rendelkezik, és többször is lehetett már olyan esettel találkozni, amikor ennek a közbenjárásával került vissza a telefon a gazdájához. Az Android részét képező biztonsági szoftver egy online felületen keresztül képes bemérni az adott készülék pozícióját, hangjelzést képes rá küldeni, le tudja zárni a felületét, üzenni is tud a lezárt képernyőn keresztül, adatok törölhetőek vele, illetve már lehet visszahívási kérelmet is indítani. Persze az Eszközkezelőnél sok-sok komplexebb alkalmazás is van még, de egy kritikus pont mindegyiknél van; mégpedig a gyári beállítások visszaállítása. Amennyiben ezt megteszi a lopást követően a "tolvajunk", akkor minden bizonnyal már csak a jó öreg hálózati bemérés marad – meglehet, hogy az sem sokáig –, amit a rendőrségre kell bízni, és bizony elég sűrűn nem vezet semmi jóra.

Ezt lehet megelőzni az Android 5.0 Lollipop egyik apró újításával, ami a színfalak mögött húzta meg magát. A Factory Reset Protection funkció nem mást takar, mint a gyári állapotra való visszaállítás menüpont jelszavas védelmét. Így ha olyan szeretné ezt a műveletet végrehajtani, aki nem tudja az adott jelszót, akkor bizony hoppon fog maradni, és nem bírja egyszerűen megfékezni az összes védelmi szoftver működését. Arról egyelőre nem szólt a fáma, hogy ez mennyire lesz erős védelem, és módosított Android kiadások esetében is használható marad-e.

Zárásul ki kell emelni, hogy ez még csak egy bekapcsolható lehetőség lett, így alapból nem él, ami azt jelenti, hogy a felhasználónak manuálisan kell ezt élesítenie. Érdemes lesz a bekapcsolását elvégezni egy új telefon vásárlását követően rögtön az első indításnál, avagy persze a frissülést követően, hiszen szép számmal lesznek olyan telefonok, amire idővel beköszönt az Android 5.0.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward