Új, belépőszintű lapka a MediaTektől

A Mediatek MT6572 HSDPA+ modemmel és integrált négy az egyben kapcsolati lehetőséggel társítva veszi célba a 100 dolláros telefonokat.

Új, belépőszintű lapka a MediaTektől

A MediaTek az alsó-középkategóriás okostelefonokkal egyre nagyobb piaci részesedésre tesz szert, de eddig a belépő modellekhez nem kínáltak semmilyen minőségi alternatívát. Most lefelé kezdték bővíteni a SoC kínálatukat, aminek köszönhetően megszületett a Mediatek MT6572.

Ez a lapka az MT6589 által megkezdett útra lépett rá, felépítését figyelembe véve rengeteg a közös bennük. Az MT6572 az MT6573 SoC utódja lesz, senkit ne tévesszen meg a számozás. Az MT6573 után mostanra már senki sem érdeklődik, ami nem is csoda, hiszen egy ARMv6-os utasításkészlettel dolgozó, öreg megoldásról van szó. A 650 MHz-es ARM11 processzormagot egy jóval erősebb konstrukció váltja fel két Cortex-A7 maggal, melyek már 1,2 GHz-es frekvencián munkálkodnak. Az MT6572 grafikus egysége is ARM fejlesztésű, a Mali-400-at használták a mérnökök, ami biztosan nem magában van, de az egyelőre nem tisztázott, hogy MP2 vagy MP4 kivitelről beszélhetünk-e.

A kétmagos újdonság ezen felül tartalmaz egy HSDPA+/TD-SCDMA hálózati modemet, van mellette GPS vevő, Bluetooth modul, 802.11n-es WLAN és még FM rádió is. A kapcsolati lehetőségek tárházára tehát biztosan nem lesz panasz a jövendőbeli ügyfelek részéről. A multimédiás képességeket tekintve viszont könnyen falakba ütközhetnek a fejlesztők, mivel maximálisan 5 megapixeles kamera társítható a SoC-hoz, mely legfeljebb 720p-s HD videók készítését teheti lehetővé. Persze ez inkább csak azt tükrözi, hogy az alsó ársávot veszik célba – ezzel a MediaTek azt sugallja, hogy aki komolyabb vasat szeretne építeni, az válassza az MT6589-et, ami már négy maggal van ellátva. Az MT6572-höz kapcsolt kijelző felbontása qHD (960 x 540) felbontású lehet.

A 28 nm-es gyártástechnológiával készülő chip nemcsak kicsi és így gazdaságos lesz, hanem kiemelten takarékos is. A Cortex-A7 magok az ARM palettájának leginkább energiahatékony megoldásai, így a teljesítményük ugyan magonként eléggé elmarad a Cortex-A9 által nyújtottól, de az energiaigényük is jóval alacsonyabb.

A MediaTek a célzott piacot figyelembe véve kevésbé tetszetős MT6589 után most nagyon meggyőző konstrukcióval állt el. Csodálkoznánk, ha nem szaporodnának el gombamód az MT6572 köré épülő, 100 dollár környékén fellelhető apróságok. Talán még néhány komolyabb gyártóval is sikerül leszerződni pár modell erejéig.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward