Új ASUS alaplap helytakarékos munkaállomásokba

A microATX formátumú újdonság kompakt felépítése ellenére meglehetősen gazdag felszereltséggel rendelkezik.

Új ASUS alaplap helytakarékos munkaállomásokba

Az ASUS bemutatta legfrissebb X99-es alaplapját, ami nem csak remek felszereltségével, de kompakt felépítésével is megpróbál majd hódítani a piacon, hisz egy microATX formátumú megoldásról van szó. A kifejezetten helytakarékos munkaállomásokba szánt alaplap az X99-M WS típusjelzést viseli, fedélzetén pedig Core i7 HEDT, Xeon E5-1600 v3 vagy Xeon E5-2600 v3 sorozatú Haswell processzorok kaphatnak helyet – de csak az LGA-2011-3-as processzorfoglalatba passzoló példányok, és egyszerre csak egy.

A négycsatornás DDR4-es memóriatámogatásban rejlő lehetőségeket a helytakarékosság miatt nyolc helyett csak négy darab memóriafoglalattal lehet kiaknázni, amelyekhez ECC támogatás is jár, amennyiben Xeon processzor köré építjük a rendszert. A slotokban maximum 64 GB-nyi rendszermemória fér el, a CPU és a DRAM tápellátását pedig 8+4 fázisú VRM áramkör biztosítja. A bővítőhelyek között három darab PCI Express 3.0 x16-os és egy PCI Express 3.0 x1-es slot sorakozik, amelyek 40 PCIe sáv esetén x16/x16/x8, 28 PCIe sáv esetén pedig x16/x8/x4 módban üzemelnek.

Az adattárolókat összesen 8 darab SATA 6 Gbps-os port, valamint egy M.2-es slot szolgálja ki. A SATA 6 Gbps-os portok mellé természetesen RAID 0,1,5,10 támogatás is jár, az M.2-es slot pedig a SATA és a PCIe alapú SSD kártyákkal egyaránt kompatibilis. Opcionálisan PIKE SAS Upgrade Kit is kérhető az alaplap mellé, természetesen felár ellenében.

Az új alaplap két darab Gigabites Ethernet vezérlővel rendelkezik: az egyik egy Intel I210-AT, a másik pedig egy Intel I218LM típusú megoldás. Extraként az ASUS a cFosSpeed hálózati-forgalom optimalizáló alkalmazását is mellékeli a rendszerhez, ami nem csak játékok alkalmával jöhet jól. Ezen felül háromantennás, 1300 Mbps-os kombinált vezeték nélküli sávszélességet kínáló beépített 802.11ac WiFi vezérlő is jár a deszkához, plusz még Bluetooth 4.0-s támogatást is kapunk.

Az audió vezérlő szerepét egy Crystal Sound 2 technológiával megtámogatott Realtek ALC1150-es 7.1 csatornás megoldás tölti be, amihez még DTS Connect támogatás is jár. A még jobb hangminőség érdekében külön PCB rétegen futó jobb és bal csatornát vetettek be a gyártó szakemberei, az elektromágneses interferencia negatív hatásait pedig EMI védőpajzs zárja ki.

Az új alaplapon két darab USB 3.1-es, összesen hat darab USB 3.0-s és hat darab USB 2.0-s port sorakozik. Ezek közül két USB 3.0-s és négy USB 2.0-s port alaplapi kivezetések formájában érhető el, a többiek pedig a hátlapon találhatóak. A rendszer USB BIOS FlashBack támogatással, illetve UEFI alapú, grafikus felhasználói kezelőfelülettel ellátott BIOS-szal érkezik.

Az ASUS új alaplapja rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyibe kerül majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward