Új ASRock zászlóshajó AMD AM3+ platformhoz: 990FX Extreme9

Az ASRock 2013-ban sem tétlenkedik, AM3+ sorozatú, ASRock 990FX Extreme9 névre hallgató termékével a prémium kategóriát célozza meg.

Új ASRock zászlóshajó AMD AM3+ platformhoz: 990FX Extreme9

Ugyan az AM3+ termékvonalon elérhető vezérlőhíd-kínálat elég letisztult (mondhatnánk kissé szegényesnek is), azért ebben a szegmensben is vannak olyan tényezők, melyek felkavarhatják az állóvizet, és különbséget jelenthetnek alaplap és alaplap között, árban, minőségben, szolgáltatásban. Az ASRock az új nagyágyújára igyekezett mindent felpakolni, ami a tarsolyában van, és mindenből a legjobbat alkalmazni a gyártás során. Erre szolgálnak jó példaként mindjárt a prémium minőségű kondenzátorok,  a sziklaszilárd tápellátás, a kiváló Intel gigabit LAN vezérlő és természetesen az ASRock exkluzív X-Boost a könnyű és hatékony túlhajtásért.

Az ASRock 990FX Extreme9 a jelenleg elérhető legjobb hardverelemekből lett összekomponálva. A lap AMD 990FX és SB950 vezérlőhíd-párost alkalmaz és AM3+ foglalatú AMD processzorokat támogat, természetesen akár 8 magig, ráadásul biztosak lehetünk abban, hogy CPU magas minőségű tápellátó áramkörrel lesz megtámogatva. A prémium aranyozott szilárdelektrolit kondenzátorok a deszka életét a becslések szerint két és félszeresére növelik meg, a Digi Power VRM pedig stabil, egyenletes CPU üzemfeszültséget eredményez (Vcore), melyben jelentős szerepet játszik a 12+2 fázisos kialakítás és a továbbfejlesztett Dual-Stack MOSFET nagyobb magmérettel, alacsonyabb Rds(on)-sel.

A memóriákkal kapcsolatban is szabad kezet kapunk minden téren. Természetesen DDR3 modulok használhatóak, egy- vagy kétcsatornás üzemmódban, tuning esetén az alaptámogatás egészen 2450 MHz-ig terjed ki. Az sem gond, ha ki tudunk dobni több százezer forintot videokártyára, lesz hova tenni, ugyanis az Extreme9 nem kevesebb, mint négy darab teljes szélességű (×16) PCI Express 2.0 sínt kínál, így nem meglepő, hogy az NVIDIA 3-Way SLI és az AMD 3-Way CrossFireX technológia egyaránt támogatott, nincs határ.

A vezetékes kapcsolattartás is az ASRock 990FX Extreme9 erősségei közé tartozik, ugyanis Intel 82583V Gigabit LAN vezérlő a legjobbak közül való. A hangkeltő talán nem a maximalizmus jegyében került fel, mivel egy Realtek vezérlőről van szó, de a 7.1 csatornás ALC898 HD audio lapka azért nem egy rossz darab, THX TruStudio támogatással.

A tárolóeszközök tekintetében is bőven van mozgásterünk, hiszen nyolc darab SATA felület fogható munkára, melyek mindegyike 3.0-s szabványú, azaz 6 Gb/s-os áteresztőképességgel rendelkezik. Az USB 3.0 portok számában is a nyolcas a nyerő, ráadásul a csomagba ajándékként mellékelt ASRock exkluzív előlapi USB 3.0 panel segítségével a felhasználók további két eszközt csatlakoztathatnak a laphoz USB 3.0 felületen keresztül. A bővítőpanel különlegessége az, hogy kialakításának köszönhetően egy 2,5"-os merevlemez vagy SSD is rögzíthető rá, azaz nem kell külön 3,5"-os beépítőkeretet vásárolnunk, ha nem adnak a meghajtó mellé. Hovatovább, a magas sűrűségű tápcsatlakozók a gyártói mérések szerint  23 %-kal csökkentik az energiaveszteséget és 22 celsius fokkal a csatlakozók (tűk) hőmérsékletét.

Az ASRock 990FX Extreme9 hardcore hardveres jellemzőivel kapcsolatban nem nagyon lehet okunk panaszra, de természetesen egy prémium kategóriás termékhez nem csak jó hardver, hanem korrekt szoftveres csomag is dukál. Ide sorolhatjuk az ASRock saját, X-Boost névre hallgató technológiáját, mely bárki számára lehetővé teszi az egyszerű és gyors tuningot. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy POST folyamat alatt megnyomjuk az X billentyűt, ha ez megtörténik, a rendszer máris kap egy + 16 %-os teljesítményfröccsöt.

A másik szoftveres meglepetés az XFast 555 technológia az ötször gyorsabb USB/LAN/RAM sebességért, ami azért valljuk be, eléggé marketingfogásos szagot áraszt magából. A belsős mérések szerint a Fast Bootnak köszönhetően a gép a boot folyamatnál mindössze 1,5 másodperc alatt eljut a Windows 8 bejelentkező képernyőjéig. Említést tehetünk még az ASRock Dehumidifierről is, mely megelőzi, illetve védelmet nyújt a nedvességgel szemben, de kapunk Easy RAID Installert is, stb.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward