Új architektúrára alapoznak a Silvermont Atom processzorok?

Az Intel az idei év végén mutatja be legfrissebb Atom platformját, amely a Cedar Trail nevet kapja és amely Pine Trail névre keresztelt elődeivel ellentétben már kétszer gyorsabb GPU-t tartalmaz. Ez a GPU - azaz a PowerVR SGX545 - a hírek szerint már képes lesz a MPEG-2-es, MPEG-4 part 2-es, VC1-es, WMV9-es és H.264-es kódolású videók lejátszásának hardveres gyorsítására is, azaz gond és akadozás nélkül nézhetünk majd a friss platform köré épülő termékeken HD, illetve Full HD tartalmakat. Ettől eltekintve az év végén érkező platform nem lesz egy nagy durranás: a processzormagok párszáz megahertzet gyorsulnak a jelenlegihez képest, hála a 45 nm-ről 32 nm-re történő átállásnak, a déli híd szerepét pedig továbbra is az NM10-es megoldás tölti majd be.

Új architektúrára alapoznak a Silvermont Atom processzorok?

Az Intel az idei év végén mutatja be legfrissebb Atom platformját, amely a Cedar Trail nevet kapja és amely Pine Trail névre keresztelt elődjéhez képest már kétszer gyorsabb GPU-t tartalmaz. Ez a GPU - azaz a PowerVR SGX545 - a hírek szerint már képes lesz a MPEG-2-es, MPEG-4 part 2-es, VC1-es, WMV9-es és H.264-es kódolású videók lejátszásának hardveres gyorsítására is, azaz gond és akadozás nélkül nézhetünk majd a friss platform köré épülő termékeken HD, illetve Full HD tartalmakat (ezzel már egy ideje adós az Intel, a konkurencia képes rá). Ettől eltekintve az év végén érkező platform nem lesz egy nagy durranás: a processzormagok párszáz megahertzet gyorsulnak a jelenlegihez képest, hála a 45 nm-ről 32 nm-re történő átállásnak, a déli híd szerepét pedig továbbra is az NM10-es megoldás tölti majd be.

Ennél jóval érdekesebb információk is érkeztek, amelyek már a Cedar Trail platform és a Cedarview Atom processzorok utódjáról szólnak. A 2013-ban megjelenő, Silvermont kódnévre keresztelt Atom processzorok esetében már végre lényegesebb változtatásokra is sor kerül: a gyártó a 2008-ban bemutatott Atom architektúrával szakítva új architektúra köré építi friss processzorait. Az Atom család tagjai megjelenésük óta eddig csak kisebb változtatásokon estek át.

Ez a helyzet a Silvermont egységek érkezésével megváltozhat, legalábbis az AnandTech értesülései szerint. Az új processzorok szakítanak az sorrendbeli utasításfeldolgozással, és a jóval nagyobb sebességre képes (kb. minden más processzor által használt) sorrenden kívüli végrehajtást alkalmazzák majd. Az első Atomoknál azért vetették ezt el, mert jelentős tranzisztortöbbletet igényel, és a fogyasztás is nő tőle. Mivel a Silvermont Atom processzoroknál már 22 nm-es gyártástechnológiát alkalmaz majd a gyártó, így lehetőség van meglépni az architektúra váltást, ugyanis a friss gyártástechnológia által kínált előnyök kompenzálják a friss technológiára történő átállás fentebb említett hátrányait. Érdekesség, hogy ezek a processzorújdonságok ugyanúgy 3D-s tranzisztorokat alkalmaznak majd, mint a gyártó Ivy Bridge egységei.

A 22 nm-es gyártástechnológia alkalmazását még az idei év végén megkezdi a gyártó, méghozzá az Ivy Bridge processzoroknál, amelyek 2012 első felében válnak elérhetővé. A Silvermont Atom processzorok ehhez képest egy évvel később érkeznek majd. Ez utóbbi processzorok egyébként monolitikus kétmagos és négymagos változatokban kerülnek forgalomba. A nagy kérdés egyelőre az, hogy milyen GPU-t társít a vállalat a termékekhez. A pletykák szerint a 32 nm-es csíkszélességgel készülő Atom processzorok esetében teljes egészében az Imagination termékpalettájára támaszkodik majd a gyártó, már ami a GPU-kat illeti, de a 22 nm-es gyártástechnológia esetében a vélemények szerint a harmadik féltől származó GPU-k mellett már akár saját GPU-kat is alkalmazhat a vállalat.

A nem is oly távoli jövőben napvilágot láthat az Atom processzorok útiterve, amelyből újabb részletek derülhetnek majd ki a Silvermont Atom processzorokkal kapcsolatban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward