Új AMD videokártyák, kifejezetten beágyazott rendszerekbe

A vállalat 2011-ben frissítette újra beágyazott rendszerekbe szánt videokártyáinak termékpalettáját, így várható volt, hogy idén új termékek érkeznek.

Új AMD videokártyák, kifejezetten beágyazott rendszerekbe

Az AMD frissítette beágyazott rendszerekbe szánt Radeon sorozatú videokártyáinak kínálatát, amelybe legutóbb 2011 folyamán érkeztek új szereplők, így időszerű volt a választék lecserélése. Persze azt feltétlenül hozzá kell tenni a dologhoz, hogy a speciális konfigurációkba szánt termékek életciklusa rendszerint 3-5 év, vagyis messze nem olyan gyorsak a váltások, mint a konzumer piacra szánt termékeknél.

A kínálat három új videokártyával bővült, amelyek eltérő területeket vesznek célba. Összességében elmondható, hogy az újdonságokat speciális beágyazott rendszerekbe szánják: ilyenekkel kaszinókban találkozhatunk játékgépek formájában, de beágyazott rendszerek dolgoznak az információs- és értékesítési pontokon, a repülőgépiparban használatos számítógépekben, az ipari termelésirányító rendszerekben és az orvosi képalkotó rendszerekben is – hogy a vékonykliensekről már ne is beszéljünk.

A három új modell a beágyazott konfigurációk piacának egészét lefedi, az óriási teljesítményt igénylő konfigurációktól egészen a költséghatékony, energiatakarékosan üzemelő rendszerekig. Ezeket a piacokat MXM modul, nagysűrűségű MCM modul, valamint PCI Express slotba illeszkedő bővítőkártya formájában veszik célba az újdonságok.

Az abszolút csúcsot az E8950MXM képviseli, ami csak és kizárólag MXM modul formájában lesz elérhető, méghozzá teljes funkcionalitású Tonga GPU-val a fedélzetén. Ez a videokártya 2048 stream egységgel és 8 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriával rendelkezik, számítási teljesítménye pedig 3 TFLOP/s környékén helyezkedik el. A Tonga GPU jóvoltából lehetőség van a 4K-s H.264-es videók hardveres gyorsítás mellett történő dekódolására, valamint egyidejűleg akár hat kijelző is kapcsolható a rendszerhez. A 95 wattos TDP-vel rendelkező újdonság a többiekkel ellentétben nem 5 éves, hanem csak 3 éves modellciklussal rendelkezik.

MXM modul

A második a sorban a nagy teljesítményt igénylő rendszerekhez készített E8870-es modell, amely egy Bonaire GPU-t alkalmaz. A karcsúsított, mindössze 768 stream egységgel ellátott GPU az 1000 MHz-es órajel jóvoltából 1,5 TFLOP/s-os maximális számítási teljesítményt kínál, TDP-je pedig már csak 75 watt. Ez a példány nem csak MXM modul, hanem normál magasságú PCI Express bővítőkártya formájában is elérhető lesz – mindkét kiadás 4 GB-nyi GDDR5-ös VRAM-ot kap. Ez a termék is képes egyidejűleg akár 6 monitor meghajtására, viszont a PCie alapú kártya csak négy darab DisplayPort videó kimenetet kap, hisz normál méretű DisplayPort csatlakozóból csak ennyi fér el a hátlapon.

MCM modul

Az utolsó újdonság már az E6465-ös jelzést viseli, alapját pedig egy GCN előtti időkből származó, 40 nm-es gyártástechnológiával készített Caicos GPU adja. A költséghatékony rendszereket célzó újdonság MXM kártya, négy mini DisplayPort videó kimenettel ellátott PCIe bővítőkártya, valamint MCM modul formájában egyaránt elérhető lesz, TDP-je pedig mindössze 20 wattos értéket képvisel.

Az E6465-ös példány komoly előrelépést képvisel elődjéhez képest, hisz 512 MB helyett immár 2 GB-nyi VRAM-ot kínál. A termék modellciklusa 5 év lesz, azaz még 2020-ban, vagyis az eredeti Caicos GPU piacra dobása után 10 évvel is kapható lesz.

Az újdonságok már elérhetőek a partnerek számára.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward