Új alaplap, amin bármilyen OS fut - akár Mac OS X is

Fura projekt indult a Kickstarteren, amelyben a Quo mellett egy neves alaplapgyártó, a Gigabyte is részt vesz.

Új alaplap, amin bármilyen OS fut - akár Mac OS X is

A Kickstarteren rengeteg érdekes projekt fut: az életképesebbek, illetve fantáziadúsabbak rendszerint hamar támogatókra találnak és fénysebességgel érik el a kitűzött limitet. Ezen a terülten eddig alaplapokat nem nagyon láthattunk, legalábbis olyanokat, amelyek felkeltették volna a média érdeklődését, szinte egészen biztosan nem.

Most megtört a jég, ugyanis felbukkant egy rejtélyes projekt, amely projectQ névre hallgat. A kezdeményezés mögött álló cég, a Quo illetékesei a projekt keretén belül egy olyan alaplap piacra dobásához keresnek támogatókat, amely a piacon egyedülálló módon bármilyen asztali operációs rendszer futtatására képes. Ugyan a cég direkt módon nem említi az Apple nevét, illetve magát a Mac OS X operációs rendszert, de korábbi előéletének ismeretében nem nehéz kitalálni, hogy az "első olyan alaplap, amely a felhasználó által választott bármelyik operációs futtatására használható lesz" kijelentés fényében a cég az úgynevezett Hackintosh rendszerek építőinek igényeit is szeretné maradéktalanul kiszolgálni.

Az új alaplap Ivy Bridge processzorokat fogad, négy darab DDR3-as memóriafoglalattal rendelkezik és a jelek szerint micro-ATX formátum köré épül. Találunk rajta Intel gyártmányú Gigabites Ethernet vezérlőt, HD audió vezérlőt, USB 3.0-s portokat, többféle digitális videó kimenetet és furcsa módon kétféle FireWire portot is - utóbbiak valószínűleg kifejezetten a Hackintosh rendszerek miatt kerültek a deszkára. A bővítőhelyek között két darab PCI Express x16-os slot, illetve két darab PCI Express x1-es slot lapul.

A Quo persze nem saját maga készítette az alaplapot, és a Z77MX-QUO-AOS nevet sem a cég illetékesei adták neki. Az alaplap a Gigabyte és a Quo együttműködéséből született, ami egy igen meglepő tény. Természetesen akkor, ha a Kickstarter projekt megkapja a kívánt támogatást, maga a Gigabyte fogja legyártani a deszkákat. A prototípus alaplap és a hozzá tartozó speciális firmware már készen van, az első gyártásra kész alaplap pedig májusra készülhet el.

Az első 100 alaplap a tervek szerint azok között talál gazdára, akik hajlandóak érte legalább 219 dollárot kifizetni, majd az első készlet elfogyása után 239 dollárra ugrik az ár. Azoknak, akik szállítással együtt 869 dollárt is hajlandóak a projektre áldozni, komplett, készre szerelt konfigurációt szállít le a Quo, amelyben természetesen a fenti alaplap teljesít majd szolgálatot.

A projectQ kétségtelenül kevésbé lenne érdekes, ha a történetben nem szerepelne egy neves, rendkívül népszerű alaplapgyártó. Arra azért kíváncsiak leszünk, hogy hogyan alakul a kezdeményezés jövője - éppen ezért követni fogjuk.

Az ötlet egyébként nem rossz, de az időzítés meglehetősen szerencsétlen, hiszen már csak júniusig kell várni a Haswell APU egységek és a hozzájuk passzoló, nyolcas sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapok megjelenésére. A következő generációs Intel processzorok nem lesznek kompatibilisek a Z77MX-QUO-AOS alaplappal - ezért nevezhető szerencsétlennek a projekt időzítése. A Quo egyébként a most futó projekt sikerességétől teszi függővé, hogy gyárt-e a jövőben videokártyákat, illetve további alaplapokat, úgyhogy siker esetén valószínűleg nem jelent majd problémát áttérni a Haswell platformra.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward