Új adattár: téglalap alakú, forgókorong helyett

HDD-ket és SSD-ket egyaránt lekörözheti idővel a jelenleg is fejlesztés alatt álló HRD ("Kemény Négyszögletű Meghajtó"), a DataSlide szabadalmaztatott alkotása, amely elmondásuk szerint 160.000 IOPS-re és 500MB/s-es teljesítményre képes, miközben 4 wattnál is kevesebbet fogyaszt.

Új adattár: téglalap alakú, forgókorong helyett

HDD-ket és SSD-ket egyaránt lekörözheti idővel a jelenleg is fejlesztés alatt álló HRD ("Kemény Négyszögletű Meghajtó"), a DataSlide szabadalmaztatott alkotása, amely elmondásuk szerint 160.000 IOPS-re és 500MB/s-os teljesítményre képes, miközben 4 wattnál is kevesebbet fogyaszt.

Az eszközben az adattárolásra használt négyszögletes lapokat egy piezolektromos szerkezet mozgatja (a súrlódási problémák kiküszöbölésére és a felületek védelmére egy speciális kenőanyagot használnak), az adatok írásáról és olvasásáról pedig rengeteg párhuzamosan elhelyezett mágneses fej gondoskodik (egyszerre akár 64 is).

Az alapötletet ehhez a megoldáshoz az IBM Millipede koncepciója adta, amit aztán kissé átdolgoztak. A prototípuson is sokat kell még fejleszteniük, mielőtt piacképes termékké válhat, és egyelőre megtippelni se tudják, hogy erre mikor kerülhet sor. Remélhetőleg ez idő alatt a kapacitását is nagyban meg tudják majd növelni, mivel a prototípus 36GB-ja nem túl impozáns.

Mindenféleképpen nagy előnye azonban a technológiának az, hogy jelenleg is elérhető gyártási eljárásokat használ, így jó esély van rá, hogy a végtermék ára megfizethető legyen. Végül megemlítették, hogy dolgoznak a technológia egy úgynevezett "smart" változatán is, amit kifejezetten intenzív I/O igényű feladatokra (főként streaming-re) hegyeznek ki.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward