Új, ABC-elrendezésű billentyűzet

Ez az ábécé-sorrendben összeállított klaviatúra nem kevesebbre hivatott, mint hogy egyszerűbbé és hatékonyabbá tegye a gépelést.

Új, ABC-elrendezésű billentyűzet

Christopher Shole neve nem biztos, hogy mond bármit is az átlagembernek, de amint megtudják, mivel is járult ő hozzá a modern technikához, általában kedvük támad pofonütni. Ugyanis Sholes volt az, aki 1867-ben szabadalmaztatta az írógépek QWERTY billentyűzet-elrendezését. A New Standard Keyboard a legújabb kísérlet arra, hogy megtörjék a QWERTY-elrendezés logikátlan egyeduralmát a billentyűzet-piacon. Ez az ábécé-sorrendben összeállított klaviatúra pedig nem kevesebbre hivatott, mint hogy egyszerűbbé és hatékonyabbá tegye a gépelést - $69,95 (kb. 12.950 Ft) ellenében.

Az a feltevés ugyan téves, miszerint a QWERTY-t szántszándékkal arra tervezték volna, hogy lelassítsa a gépelést, de tény az, hogy még így is sok nehézséget okoz a kezdőknek. A The Keyboard Company éppen ezért arra törekszik, hogy a mindenkinek már eleve ismerős betűsorrend, a könnyen felismerhető színkódok és a jóval kevesebb billentyű révén segítségével mindenki a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megtanulhassa kezelni a billentyűzetüket. A New Standard Keyboard 30,48 x 12,7 cm, vastagsága pedig 0,3 cm. Nem igényel se kezelőprogramot, se telepítést, és használható bármilyen USB-képes laptopnál vagy asztali gépnél, Linux, Windows 98SE/ME/2000/XP vagy Vista alatt is.

A legtöbb cég és gépíró-iskola ugyan továbbra is a hagyományos billentyűzet-elrendezés mellett tör pálcát a számos alternatíva ellenében (mint pl. a Dvorak, a Maltron és az Optimus Maximus), azért talán mégsem zárható ki annak a lehetősége, hogy immár egy évszázadot is meghaladó használat után hamarosan végre kinőjük a QWERTY néven ismert rossz szokásunkat. Ha egyre erősödik a változás iránti igény, úgy talán a klaviatúrák tervezői is hajlandóak lesznek majd egyre rugalmasabban hozzáállni a munkájukhoz - és ki tudja, végül még talán az ujjaink rugalmasságát is visszakaphatjuk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward