Új, 8 TB-os merevlemezzel jelentkezik a Toshiba

A kifejezetten asztali számítógépekbe készített merevlemez a Seagate hasonló kategóriájú terméke ellen száll harcba a nem is oly távoli jövőben.

Új, 8 TB-os merevlemezzel jelentkezik a Toshiba

A nagy adattároló kapacitást kínáló merevlemezek szegmensében egy új versenyző bukkant fel, ugyanis a Toshiba piacra dobta X300-as sorozatú újdonságát, amely 8 TB-os adattároló kapacitást nyújt, méghozzá egzotikus technológiák nélkül, így sem héliumot, sem pedig SMR adatrögzítő eljárást nem alkalmaz.

Az X300-as modell egyike a piac azon szereplőinek, amelyek nem az üzleti felhasználókat, vagy éppen a hálózati adattárolókat veszik célba: a 8 TB-os Toshiba X300 elsősorban a nagy adattároló kapacitást igénylő asztali számítógépekhez készült. Az adattároló korongok klasszikus PMR (Perpendicular Magnetic Recording) technológia köré épülnek, fordulatszámuk pedig 7200 RPM. Hasonló kategóriájú merevlemezt eddig csak a Seagate kínált az ugyancsak 8 TB-os ST8000DM002-es modell személyében, amely szintén 7200 RPM-es fordulatszámmal dolgozik, gyorsítótárból azonban már nem 128 MB-nyit használ, mint a Toshiba újdonsága, hanem kétszer többet, egészen pontosan 256 MB-nyit. Hogy ez az adatátviteli teljesítményt pontosan hogyan befolyásolja, az az első tesztekből egészen biztosan kiderül.

Az X300-as sorozat 8 TB-os tagjának terhelhetőségéről egyelőre nem tett említést a gyártó, az viszont biztos, hogy a rivális Seagate terméke éves szinten 55 TB-nyi adatmozgatással terhelhető, folyamatos adatátviteli sebessége pedig 220 Mbps.

A Toshiba újdonsága Európában rövidesen, az Amerikai Egyesült Államokban pedig várhatóan a harmadik negyedév folyamán kerül az üzletek polcaira. A HDWF180EZSTA termékkóddal ellátott újdonság Európában 262 angol fontba, illetve nagyjából 358 euróba kerülnek majd, két év jótállással.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward